2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

50 yılda yetişti, 3 günde kül oldu

Mersin’in Gülnar İlçesi’ndeki iki kişinin can verdiği orman yangınının sıcaklığı azaldıktan sonra ortaya çıkan ağır bilanço, ürkütücü boyutlara ulaştı.

Vali Hüseyin Aksoy, 50 yılda yetişebilen ormanlık alanda 3 gün süren ve büyük olasılıkla anız yakmadan kaynaklanan yangında 1000 hektarlık alanın kül olduğunu, soğutma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Yaşadıkları evleri ve tarlaları zarar gören köylüler için devlet yardımının yanı sıra, yardım kampanyası başlatıldı.

Gülnar’daki orman yangınıyla ilgili açıklamalarda bulunan Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, özellikle Delikkaya Köyü’nün büyük kısmının yandığını, soğutma çalışmalarının devam ettiğini, ‘yangın bitti’ denilmesi için bölgeden duman yükselmemesi gerektiğini belirtti. Zarar Tespit Komisyonu’nun her alanda çalışma yaptığını da ifade eden Aksoy, şunları söyledi:

“Özellikle Delikkaya Köyü’nün büyük bir kısmı yandı. Diğer köylerde evleri ve arazileri zarar gören vatandaşlarımız var. Başbakanlık Acil Destek Programı’ndan 1 milyon YTL valiliğimize gönderildi. Biz ilk aşamada evleri yanan vatandaşlara acil ihtiyaçlarını karşılamaları için 3 bin YTL yardımda bulunacağız. Hayvanları telef olan vatandaşların zarar tespiti yapılınca onlara da yardım edeceğiz. Genel anlamda evinde eşyası yanan ürünleri zarar gören vatandaşlarımıza zarar tespiti yapıldıkça yardım edeceğiz.”

İSTEK ÜZERİNE KAMPANYA

Vali Aksoy, afet kapsamında evleri yanan vatandaşların evlerine kavuşmalarıyla ilgili Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nce çalışmaların da sürdüğünü dile getirerek, şöyle devam etti:

“Evleri yanan vatandaşlar için çadır oluşturuldu, yatak verildi. Sıcak yemek vermeye başladık. Kızılay, Valilik, İl Savunma ekiplerinin katkılarıyla çalışmalar sürüyor. Yaşanan yangının en asgari sorunlar atlatması için bütün kurum ve kuruluşlarımız çalışma yapıyor. Bakanlarımızın, milletvekillerinin, özel sektörün sivil toplum kuruşlarının desteği ile zararı en az şekilde atlatmayı istiyoruz. Gülnarlı olup da dışarıda yaşayanlar parasal anlamda yardım yapmak istediklerini söylemişler. Kaymakamlık yardım hesabı açtı ve bildirdi. Vatandaşların maddi sorunlarını imkanlarımız ölçüsünde karşılayacağız.”

‘ANIZDAN ÇIKMA İHTİMALİ YÜKSEK’

Vali Aksoy, yangının çıkış nedenini ise jandarmanın araştırdığını, net bir bilgiye ulaşılamadığını kaydetti. Aksoy, yangının anızdan çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu ancak, elektrik tellerinden çıkan kıvılcımlar ve ihmal gibi unsurların de değerlendirildiğini ifade ederken, “Böyle bir orman 30- 50 yılda zor yetişir. Burada 50 yıllık bölgeler var. Bu alanları korumak vatandaş olarak hepimizin görevidir. Her zaman çok dikkatli olmalıyız” dedi.

BİLANÇO AĞIR

Gülnar Kaymakamı Mehmet Yıldırım da, bölgede soğutma çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğünü kaydetti. Çevre il ve ilçelerden gelen takviye ekiplerinin peyder pey Gülnar’dan ayrıldığını da belirten Yıldırım, “Yaklaşık 1000 hektarlık ormanlık alan tamamen yandı. Kavakoluğu, Korucuk, Tepe, Çavuşlar, Delikkaya, Beydilli köylerinden 370 hane yangından etkilendi. 60 ev tamamen yandı, 5 büyükbaş, 80 küçükbaş hayvan telef oldu. Yangın 70 kilometrelik bir alanı kapladı. Bin 500 gönüllü vatandaşımız yangında bizzat çalıştı. Şu anda köylere girmeye başlandı. Elektrik ve su konusunda sıkıntı olan köylerde çalışmalar başladı” dedi.

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, ise soğutma çalışmalarının 10 gün sürebileceğini açıkladı.

DHA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2008 Perşembe 18:10:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
semih esen IP: 78.166.125.xxx Tarih : 13.07.2008 14:09:02

çok yazık oldu allah yardım etsin oradakilere