3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

6 bin dekar alan sular altında!

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı köylerde su baskınları nedeniyle ilk belirlemelere göre 6 bin dekar ekili ve dikili alanda zarar meydana geldiği bildirildi.

Mersin'in Mut ilçesinde su seviyesinin aşırı yağışlar sonucu yükselmesi üzerine 6 kapağı açılan Gezende Barajı'ndan Göksu Nehri'ne bırakılan 1400 metreküplük su, Silifke'ye bağlı Kurtuluş ve Sökün köylerinde bin dekar ekili ve dikili alanda zarara yol açtı. Vatandaşlar, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte zararlarını telafi etmek için çalışmaya başladı.

Silifke İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün de köylere giderek, hasar tespit çalışması başlattı. Selden zarar gören tarım alanlarını tek tek gezen yetkililer, rapor
hazırlamaya başladı. Ova köylerinde sel sularının tarım arazilerine girdiğini ifade eden İlçe Tarım Müdürü Gün, "HES Gezende İşletme Müdürlüğü'nce kapakların açılması ve bölgemize bırakılan su pik yaparak bölgemizden denize ulaştı. Gelen su, Sökün Köprüsü'nün hemen altından itibaren tarım arazilerimize girdi. Bu arazilerimizde yoğunluğu buğday olmak üzere narenciye, çilek ve bakla ekimi vardı. Arazilerimizde şu anda tespit çalışmaları yapıyoruz. Zarar gören vatandaşlarımızın tespitleri yapılarak, bir iki gün içerisinde netlik kazanacaktır. Arazilerimizde ekin olan kısımlarda zayiatımız yüksek. Su tamamen çekildiğinde buğdayda problem yaşayacağız. Narenciye bahçelerimizde şu anda su çekilmeye başladı. Çok büyük problem yaşamayacağız. Bakla ve çilek tarlalarındaki zararı ise küçük hasarla atlatacağız. Vatandaşlarımızla iş birliği içerisinde en kısa zamanda tespitimizi yapıp, gerekli yerlere ulaştıracağız" diye konuştu.

Çilek, buğday, nar, elma, bakla ve limon bahçelerinin selden etkilendiğini belirten üretici Alirıza Güleç ise, "Biz tarımla uğraşan çiftçiler bu selden büyük zarar gördük. Ağustos ayında dikimini yaptığımız 10 dönümlük çilek tarlamız sular altında kaldı. Çocuğumuzun rızkını bu tarladaki ürünlerden çıkartacağız. Şimdi ne yapacağız bilemiyorum. Zararımız çok büyük. Selden dolayı masraflarımız ikiye katlandı. Çileklerimizi kurtarabilmek için sel sularının çekilmesini bekliyoruz. Sel sularının çekilmesi ile birlikte çilek fidelerini tek tek yıkayıp, ilaçlama yapacağız. İnşallah kurtarırız" dedi.

Ova köylerinde meydana gelen zararın net olarak önümüzdeki günlerde ortaya çıkacağı bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2008 Çarşamba 13:35:14
Güncelleme :26 Kasım 2008 Çarşamba 13:40:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?