3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

600 yaşındaki ağaç tescillendi

Mersin'in Erdemli Orman İşletme Müdürü Erdoğan Üstüner, ilçede bulunan anıt ağaçların tespit edilerek tescillenmeye başlandığını bildirdi.

Üstüner, yaptığı açıklamada, Erdemli'ye bağlı Sinap köyü, Küçük Fındık yaylasında bulunan Porsuk (Taxus Baccata) cinsi ağacın ilk olarak tescilinin yapıldığını belirterek, "Bu ağacın burada bulunması aslında bir mucize. Bu ağacımız Karadeniz ve Marmara bölgesinde bulunan bol yağış isteyen, bol rutubet isteyen bir iklimin ağacı. Memleketimizin Akdeniz kısmında sıcak ve kurak bir noktada bulunması ise çok enteresan bir olay. Bu ağacın buraya nasıl geldiği konusunda henüz bir bilgimiz yok" dedi.

Ağacın yaşının yaklaşık 600 olarak belirlendiğini ifade eden Üstüner, "Porsuk cinsi anıt ağacımız bölgemizde cinsi bakımından tek olarak bulunmakla birlikte, benzer cins ağaçlar da bulunmamakta. Akdeniz'in doğal bitki örtüsü içinde yer alan bir bitkide değil, bu yönüyle gerçekten yöremizin en orijinal ağaçlarından biri" diye konuştu.

Bölgedeki kendine özgü özellikleri bulunan diğer ağaçların da Mersin Üniversitesi yetkilileri tarafından incelendiğini kaydeden Üstüner, "Porsuk ağacımız orijinal nitelikleri ile tescili yapıldı. Karahıdırlı ve İlemin köyleri sınırında Bağbeleni mevkisinde bulunan çift gövdesi ile yükselen daha sonra tek gövdede birleşen çam ağacı ve Sıraç köyünde Muratsofu mevkisinde bulunan orijinal yapısı ile dikkat çeken çam ağacı üzerinde de incelemeler devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Erdoğan Üstüner, orijinal yapısı ile dikkat çeken ağaçların zarar görmemesi için kenarlarının tellenerek korunacağını, konulacak tabelalarla da vatandaşların bilgilendirileceğini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2008 Çarşamba 13:50:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?