3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

7. Dönem Toplu Görüşmeleri

Türkiye Kamu-Sen Mersin İl Temsilcisi Ümit Turhan, memurlara toplu sözleşme ve grev hakkı tanınması için gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini söyledi. 

AK Parti Hükümeti ile kamu çalışanları arasında yarın başlayacak olan "7. Dönem Toplu Görüşme" sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ümit Turhan, söz konusu süreçle birlikte kamu çalışanlarının mali, sosyal ve özlük haklarında yapılacak düzenlemelerin belirleneceğini ifade etti. Yaşanılacak olan sürecin sadece kendilerini değil, kamu çalışanlarının aileleriyle birlikte 12 milyon kişiyi doğrudan ilgilendirdiğine dikkat çeken Turhan, "Taleplerimiz, kamu görevlilerinin yıllardır süregelen sorunlarını çözecek mali, sosyal ve hukuki öneriler içermektedir. Umudumuz; bu yıl yetkililerin taleplerimizi dikkate alması, toplu pazarlık masasına hak ettiği önemi vermesidir" dedi.
 
Ümit Turhan, yıllardır hedeflenen enflasyon rakamlarını "aldatmaca" olarak yorumlayarak, kamu çalışanlarının ekonomik sorunlarını çözecek ve 1 milyon kamu görevlisini açlık sınırından kurtaracak bir artışın da zorunlu olduğunu, bundan sonraki süreçte ekonomik büyümeden ve artan milli gelirden çalışanların da hak ettiği payı alması gerektiğini savundu. Geçmiş dönemlerde gerçekleştirilen toplu görüşmelerde arzu edilen sonuca ulaşılamadığını hatırlatan Turhan, 2007 yılındaki görüşmelerde önerilen 15+15 toplam 30 YTL ek zammın, Uzlaştırma Kurulu'nda yok sayıldığını ileri sürdü. Turhan, Kamu İşveren Kurulu tarafından Uzlaştırma Kurulu'na sunulan resmi yazıda, üzerinde anlaşmaya varıldığı belirtilen sendika ödeneğinin toplu görüşme primi olarak yeniden adlandırılması ve 10 YTL'ye çıkartılmasına yönelik karar olmasına karşın, geçen 1 yıllık zaman diliminde söz konusu kararın hayata geçirilmediğini kaydetti.
 
Toplu görüşme masasına önem verdiklerini de sözlerine ekleyen Turhan, "Toplu görüşme masasını; kamu görevlilerinin tüm sorunlarının dile getirileceği ve çözüm yollarının aranacağı yer olarak kabul ediyoruz. Bugüne kadar gördüğümüz; muhataplarımızın toplu pazarlık masasına aynı samimiyet ve ciddiyetle yaklaşmadığıdır. Nitekim geçtiğimiz yıl, toplu pazarlık sürecinde mutabık kalınan 'eşit işe eşit ücret' ilkesinin hayata geçirilmesi için yapılacak çalışmalar da kapalı kapılar ardında hazırlanmak istenmiştir. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Maliye Bakanlığı'nın kapalı kapılar ardında karar verme girişimlerine tepkiliyiz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2008 Perşembe 15:02:10
Güncelleme :14 Ağustos 2008 Perşembe 15:06:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?