5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

8 bin yıllık iskelet

Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden Mersin'deki Yumuktepe Höyüğü'ndeki kazılarda 8 bin yıllık iskelet bulundu.

Mersin'in merkez ilçesi Toroslar'da yer alan höyükte İtalya'nın Lecce Üniversitesi'nden Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Isabella Caneva başkanlığında bir süre önce başlatılan kazı çalışmaları 32 kişilik ekiple sürdürülüyor. 16 yıldan bu yana devam edilen kazılarda ilk defa savaş izlerine rastlanılmasının ardından, mezar kalıntılarına ulaşıldı.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü'nün desteğiyle höyüğün üst kısmında yer alan Orta Çağ açmalarında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülgün Köroğlu tarafından yürütülen çalışmalarda, M.S 10. yüzyılın sonlarına ait olduğu tahmin edilen 90 santimetre uzunluğunda ve 6 santimetre genişliğindeki demir kılıcın ardından Neolitik Dönemi kapsayan M.Ö 5800'li yıllara ait yetişkin insan iskeleti gün ışığına çıkartıldı.

Geç Neolitik Dönem'e ait olduğunu tahmin ettikleri ve içinde 8 bin yıllık yetişkin insan iskeleti olan mezarın kendileri açısından oldukça önemli olduğunu ifade eden Kazı Başkanı Prof. Dr. İsabella Caneva, daha önceki kazılarda da yine aynı dönemi kapsayan ve içinde iskelet bulunan bir mezar bulduklarını hatırlattı. Caneva, son bulunan mezarda bulunan kemiklerin büyük oranda hasar görmüş komple bir iskeletin bulunduğu belirterek, "Doğum öncesi dediğimiz ve tarih öncesi tipik olan anne karnındaki pozisyonda sol tarafa yatık şekilde bulunan iskeletin yanında ayrıca 3 kase elde ettik.

Kaseler kırmızı boyalı. Bu kaseler bize mezarın Geç Neolitik Dönem'e ait olduğunu gösteriyor. Söz konusu dönemde başlayan bu mezarlara içinde yiyecek olan vazo ve kaseler konuluyor. Bulgular da bize o dönemdeki insanların ölümden sonraki hayata inandığını gösteriyor. Bu inancın da Geç Neolitik Dönem'de başladığını söyleyebiliriz" dedi.

Caneva, son bulunan mezarın içinde ayrıca birer tane zeytin ve buğday tanesine de ulaşıldığını bilgisini de vererek, söz konusu bulguların da Geç Neolitik Döneme ait olduğunu, Yumuktepe Höyüğü'ndeki kazıların 2 ay daha devam edeceğinin altını çizdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2009 Pazar 14:56:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?