4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

8 yıl sonra bir ilk!

MERSİN'DEKİ '1 MAYIS' KUTLAMALARI

Mersin'deki '1 Mayıs İşçi Bayramı' kutlamaları, 8 yıl aradan sonra işçi ve memurlara açılan Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleşti. Yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı miting, omuz omuza çekilen halaylarla son buldu.

Çeşitli sendika ve siyasi partilerin oluşturduğu tertip komitesi tarafından organize edilen '1 Mayıs İşçi Bayramı' mitingi, İstasyon Alanı'nda başladı.

Oluşturulan kortejler eşliğinde İstiklal Caddesi güzergahını takip ederek Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçen işçi ve memurlara, çeşitli sivil toplum kuruluşu, siyasi parti ve dernekler de destek verdi. Davul zurna eşliğinde zaman zaman durarak halaylar da çeken kalabalık, hükümet aleyhine sloganlar atıp talep ve isteklerini taşıyan pankartların yanı sıra dövizler de taşıdı.

Yürüyüş esnasında herhangi bir provokatif olay yaşanmaması için yaklaşık bin 300 polis görev yaparken, göstericilerde 2 kilometrelik bir yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı'na ulaştı. 8 yıl aradan sonra kutlamaların yapılacağı alana, polisin kurmuş olduğu arama noktasında detaylı bir üst aramasından geçirilerek alınan göstericiler, burada diğer gruplarla bir araya gelerek, 'Yaşasın 1 Mayıs', 'Yaşasın işçi dayanışması', 'İşçilerin birliği sermayeyi yenecek' şeklinde sloganlar attı.

Emekten, barıştan ve demokrasiden yana olan güçlerin, her zamankinden daha fazla birliğe, mücadeleye ve dayanışmaya ihtiyacı olduğunu kaydeden Tertip Komitesi Başkanı Adil Alaybeyoğlu, kazanmanın yolunun da birleşik mücadeleden geçtiğinin altını çizdi. Alaybeyoğlu, "Gün; birlik, gün dayanışma ve mücadele günüdür. Bilmeliyiz ki, 1 Mayıs'ta dünyanın bütün ülkelerindeki işçiler, emekçiler, işsizler, yoksullar, kadınlar ve gençler aynı anda, aynı haklar için, 'Başka bir dünya mümkündür' diyerek sokakları, alanları doldurdu. Vahşi kapitalizm, yeryüzündeki tek seçenek değildir. Bizlerin insanca yaşayacağı, eşitliğin, adaletin ve özgürlüğün mümkün olduğu başka bir dünya mümkün ve bunu hep birlikte oluşturabiliriz" dedi.

1 Mayıs 1977 yılındaki olaylarda hayatını kaybedenlerin faillerinin bulunması ve adalet önüne çıkarılmasını istediklerini anlatan Alaybeyoğlu, 'kiralık işçi' düzenlemesinden vazgeçilmesini ve 4C-4B gibi benzeri uygulamalar askıya alınarak İşsizlik Sigortası Fonu'nun işsizler için daha etkin kullanılmasını istedi. Adil Alaybeyoğlu, temel gıda ve ilaçların üzerindeki KDV'nin kaldırılması talebini de gündeme getirip demokratik bir Anayasa talebinin yanı sıra Siyasi Partiler ve Seçim Yasası'nın demokratikleştirilmesi, seçim barajının da düşürülmesi gerektiğini savundu. Konuşmaların ardından sahneye bu kez yerel gruplar çıktı. Grupların seslendirdiği parçalara alandaki göstericiler alkışları ve oyunlarıyla eşlik ederken, kutlamalar omuz omuza çekilen halaylarla son buldu.

MERSİN'DEKİ '1 MAYIS' KUTLAMALARI
MERSİN'DEKİ '1 MAYIS' KUTLAMALARI
MERSİN'DEKİ '1 MAYIS' KUTLAMALARI
MERSİN'DEKİ '1 MAYIS' KUTLAMALARI
MERSİN'DEKİ '1 MAYIS' KUTLAMALARI
İHA
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2010 Cumartesi 16:00:03
Güncelleme :1 Mayıs 2010 Cumartesi 22:24:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?