5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

95 keçi aşıdan ölmemiş!

Mersin'in Bozyazı ilçesinde bu ayın başında meydana gelen keçi ölümlerinin aşıdan kaynaklanmadığı bildirildi.

Pfizer Türkiye firmasından yapılan açıklamada, aşıyı öneren veteriner hekim ve hayvan sahibi ile birebir irtibata geçilerek yapılan değerlendirme sonunda, keçi ölümlerinde aşıya bağlı hastalık ya da zehirlenme ihtimalinin görülmediği belirtildi.

Prospektüs uygulamasına göre 'Ultrabac CD' aşılarının hayvanlarda 2 veya 4 hafta arayla iki kez uygulanması gerekirken, yaşanan olayda hayvanların sadece 1 kez aşılandığı kaydedilen açıklamada, hastalığın yapılan aşılamadan 3 gün sonra görülmeye başlandığı ifade edildi.

Açıklamada, "Aşılamanın hastalıklara karşı önceden alınan bir önlem olduğu ve hayvanların aşılandıktan ancak belli bir süre sonra hastalığa karşı bağışıklık geliştirebileceği göz önünde bulundurulduğunda, söz konusu olayda 3 gün içersinde aşının koruma sağlayarak hastalığa karşı bağışıklık geliştirmesinin söz konusu olamayacağı görülmektedir. Diğer yandan, ölümlerin 'Ultrabac CD'nin koruma sağladığı clostridium bakterilerinden başka etkenler tarafından oluşturulma olasılığı da göz ardı edilmemelidir. Ölümler, diğer enfeksiyoz etkenler (bakteri-virus-parazit) ya da toksikasyon sonucu gerçekleşmiş olabilir. 'Ultrabac CD' ile aynı partiye ait aşılarla Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde pek çok hayvan aşılanmış ve herhangi bir yan etkiyle karşılaşılmamıştır. Yaşanan bu olayda, hayvanların ölüm sebebinin araştırılması Adana Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'nde devam etmektedir. İlgili enstitünün araştırmasının sonucunda yetiştiricimizin gerçek problemini ortaya çıkaracaktır" denildi.

Açıklamada ayrıca 'Ultrabac CD' aşısının Pfizer firmasının Amerika Birleşik Devletleri'ndeki üretim tesislerinde üretilen ve dünyada farklı ülkelerde uzun süredir kullanılan bir aşı olduğu belirtilirken, ülkemizde ise 2005 yılından bu yana yaygın olarak kullanıldığı ifade edildi. Aşının içerisinde bulunan bağışıklık sağlayıcı maddelerin öldürülmüş bakteriler olduğu kaydedilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Aşı içerisinde canlı hastalık yapacak bir etken olmadığı için aşılanan hayvanlarda hastalık oluşturması söz konusu değildir. Aşının kullanım öncesi güvenlik testleri, üretim sonrası Amerika Birleşik Devletleri'nde ve ithalat sonrası ülkemizde Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü'nde yapılmaktadır. Uygulanan testlerde aşılanan hayvanlarda hastalık ve toksikasyon belirtileri gözlenmektedir. Bu testlerde başarılı olmayan herhangi bir aşının satışına izin verilmemektedir. Bir diğer konu da, 'Ultrabac CD'nin kullanılacağı hayvan türleri içinde keçilerin yer almamasıdır. 'Ultrabac CD', sığır ve koyunlarda Clostridium perfringens adı verilen bakterinin farklı 3 tipinin (B, C ve D) neden olduğu enterotoksemi adı verilen ölümcül hastalıklara karşı sığır ve koyunları korumada kullanılmaktadır. Keçiler de aynı bakterilerle hastalandıkları için dünya üzerinde veteriner hekimlerin sorumluluğu altında sığır ve koyunlar için geliştirilmiş aşılar keçilere de uygulanmaktadır. Ancak tekrar eklemek isteriz ki, yukarıdaki
açıklamada yer aldığı gibi yaşanan olaydaki ölüm sebeplerinin aşılama işlemiyle bir bağlantısı olmadığı görülmektedir. Adana Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'nün araştırmasının sonucunda ölümlerin gerçek nedeni ortaya çıkacaktır".

Bozyazı'da bu ayın başında meydana gelen olayda, Halil İbrahim Çoban adlı besicinin 95 keçisi ölmüş, hayvan sahibi ölümlerin 'Ultrabac CD' aşısından kaynaklandığını ileri sürmüştü.
 

İHA
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2009 Pazartesi 17:44:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?