4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

ABD'li öğretmenin vasiyeti

Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Kızkalesi beldesinde yaşamının 14 yılını geçiren “Kızkalesi aşığı” ABD'li öğretmenin külleri, kızları tarafından Türkiye'ye getirilerek Kızkalesi sahilinde denize bırakıldı.

İncirlik Hava Üssü'nde görevli olduğu sırada gezmek amacıyla geldiği Kızkalesi'ne hayran kalarak buraya yerleşmeye karar veren ABD'li öğretmen Barbara Petzen (79), kan kanseri tedavisi görmek üzere gittiği ülkesinde 29 Eylül 2006 günü yaşama veda etti.

Petzen, ölmeden önce, kızları Barbara, Mary ve Jenifer'dan, dini inanışlarına göre, küllerini, ömrünün bir bölümünü geçirdiği Kızkalesi'nde sade bir törenle denize atmaları vasiyetinde bulundu. Vasiyeti yerine getirmek üzere Kızkalesi'ne gelen 3 kardeş, burada annelerinin arkadaşlarının da katılımıyla tören düzenleyerek, külleri denize attı.

Annesi ile aynı adı taşıyan Barbara Petzen, annesinin, Kızkalesi aşığı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Annem, 1983 yılında Adana'daki İncirlik Hava Üssü'nde bulunan ABD'li personelin çocuklarına öğretmenlik yapmaya başlamış ve buranın güzelliğini o dönemde fark etmişti. Daha sonra burada yaşamaya başladı. Biz de zaman zaman gelip kendisini ziyaret ediyorduk. Babam ile bir süre önce ayrı yaşamaya başlayan annem, ölümü halinde küllerinin Kızkalesi'nde denize atılmasını ve ruhunun burada daha rahat edeceğini söylemişti. Kendisi adeta Kızkalesi'nin ABD'deki temsilcisiydi. İnternette burayla ilgili yazılar ve fotoğraflar yayınlardı. Biz de, onun çok sevdiği bu güzel beldeye gelerek hem vasiyetini yerine getirdik, hem de Kızkalesi'ne karşı onu andık.”

DOĞA VE ÇEVRE DUYARLILIĞI

Petzen'in küçük kızı Jennifer da, annesinin, Kızkalesi'ne gelen turistlere gönüllü rehberlik yaptığını, çevre konusunda duyarlılık göstererek, sorunları yetkililere ilettiğini söyledi.

Annesinin, bölgedeki çarpık yapılaşmadan, ses ve gürültü kirliliğine kadar birçok konuda sorunun çözümlenmesi girişiminde bulunduğunu belirten Jenifer Petzen de şunları söyledi:

“Bu güzelliklerin korunmasını isterdi. İnsanların tatil yapma ve eğlenme ihtiyaçlarının sağlanması gerektiğine inanırdı. Bu amaçla kaçak yapı ve ek tesis yapımına karşı çok sayıda şikayette bulunurdu. Geceleri ses ve gürültü kirliliği yaratan gazino ve eğlence yerleri konusunda kaymakamlık ve belediye yetkililerine başvuruda bulunmaktan hiç çekinmezdi. O bir Kızkalesi sevdalısıydı.”

SEVDİĞİ YEMEKLER YAPILDI

Petzen'in sevdiği yemekleri ve tatlıları yapan arkadaşları da anma töreninde duygulu anlar yaşadı.

Petzen'e ev sahipliği yapan Fatih Aksoy, “Ben Barbara'yı hep ikinci anne olarak gördüm. O, ülkesinden çok bu bölgeyi ve Kızkalesi'ni sevdi. Minnetle anıyoruz” dedi.

AA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2006 Pazartesi 17:30:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?