5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

ABD'nin Irak'tan çekilmesi fırsattır

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Amerika'nın Irak'tan asker çekme girişiminin Türkiye açısından önemli bir avantaj olduğunu ve bu noktada da gerekli izinlerin verilerek, bu sürecin desteklenmesi gerektiğini söyledi.


Amerika'nın, Irak'taki askerlerini Türkiye üzerinden geri çekme planları yaptığına dikkat çeken Şerafettin Aşut, Amerika'nın Irak'a düzenlemiş olduğu operasyon öncesinde Türkiye'nin gerekli olan tezkereyi vermediğini hatırlatarak, "Irak'a girilirken vermediğimiz tezkereyi, ABD ordusunun geri çekilmesinde mutlaka vermeliyiz. İş dünyası olarak da bu yönde bir beklenti içindeyiz. Ve hatta Amerika geri çekilirken, onlara Türkiye olarak da yardımcı olmalıyız ki özgür bir Irak yapısı ortaya çıksın. Yoksa
Amerika orada durduğu sürece bugün ikiye bölünen Irak, yarın üçe ve hatta dörde beşe bölünecektir. Böylelikle de burnumuzun dibinde çok değişik düşmanlar ortaya çıkacak, kendi içinde birbirine düşmüş bir Irak tablosuyla karşı karşıya kalacağız" dedi.


Irak'taki mevcut potansiyelin, Türkiye'nin geleceğini şekillendirebileceğini ve bu noktada da ABD ordusunun mutlaka Irak'tan çekilmesi gerektiğini savunan Aşut, Amerika'nın geri çekilmesiyle birlikte ortaya çıkacak boşluğun da Türkiye'nin doldurması gerektiğinin altını çizdi. Aşut, Irak'ın yeniden yapılanması noktasında Türkiye'nin gerekli desteği de vermesi gerektiğinin altını çizerek, açıklamasını şöyle sürdürdü:


"Bu desteği verirken de edindiğimiz tecrübelerle orada olmalıyız. Daha önce biz zaten oradaydık, Amerika gelmeden önce de oradaydık. Türkler olarak orada çalışıyorduk ve çok iyi işler de yapıyorduk. Şimdi kalitemizi oraya götürüp, Irak'ın yeniden yapılanmasında önemli bir rol üstlenmemiz lazım."
Bu noktada ABD'nin Irak'taki askerlerini geri çekme planlarını Türkiye açısından mutlaka değerlendirilmesi gereken önemli bir fırsat olarak değerlendiren Şerafettin Aşut, Amerika bölgeden çıkarken Türkiye'nin Irak'a girişi noktasında da önemli bir kapı açılacağını dile getirdi. Aşut, daha önce bölgede faaliyet gösteren Türk işadamlarının, ABD askerlerinin geri çekilmesiyle birlikte daha rahat hareket edeceğini, daha önce Amerikalı firmaların taşeronları olarak çalışan Türk firmalarının da söz konusu sürecin tamamlanmasının ardından bu kez doğrudan doğruya iş alabilecek pozisyona gelebileceğine dikkat çekti. Türkiye'nin bugüne kadar yapmış olduğu ticari anlaşmalar içinde en geniş kapsamlı anlaşmanın Irak ile geçtiğimiz ay imzalandığını hatırlatan Aşut, söz konusu anlaşmanın da bugün yaşanan süreçte Türkiye'ye önemli kazanımlar sağlayacağını söyledi.
ABD Başkanı Barack Obama'nın, Türkiye'ye ziyaretini de değerlendiren Aşut, "Obama'nın, Türkiye'ye ziyareti; yapılması gereken doğru bir ziyaretti. Verilen mesajlar doğruydu ve bunu Türkiye olarak doğru algıladığımızı düşünüyorum. Çünkü Amerika, hiçbir şekilde Ortadoğu'da Türkiye olmadan hareket edemez. Bunu zaten kendisi de çok iyi biliyor. Stratejik olarak bir ortaklığımız var. Ancak ülke olarak avantajlarımızı dönem dönem iyi kullanamadık. Kendi içimizdeki kısır çekişmelerle, siyasi kavgalarla uğraştık. Söz konusu avantajları da iyi değerlendiremeyince Amerika ile ilişkilerimiz zarar gördü. Aslında Amerika hep verici değil. Dönem dönem verir, yine dönem dönem geri alır. Bunları iyi müzakere etmemiz gerekirken, biz bunu yapmadık aksine rest çektik ya da verdik kurtulduk. İşte Türkiye'nin böyle bir sıkıntısı var. Bunu aşmamız gerekiyor."
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2009 Perşembe 15:05:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?