2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Açıkta satılan gıdalara dikkat

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, Ramazan ayında artış gösteren açıkta saklanan ve satılan gıdaların halk sağlığını tehlikeye soktuğunu belirtti.

Göktaş, yaptığı açıklamada, özellikle Ramazan aylarında sıklıkla rastlanan gıda zehirlenmelerinin, en çok yaşlıları ve çocukları olumsuz etkilediğini söyledi. Aşırı sıcaklarla birlikte açıkta satılan yiyeceklerin besin zehirlenmesine yol açtığına dikkat çeken Göktaş, "Dolapta saklanmayan, açıkta kalan yiyecekler, gıda zehirlenmelerine yol açan en büyük etken. Zehirlenme riskine yol açan bir başka neden ise yaz aylarında artış gösteren sineklerin mikropları yiyeceklere taşımasıdır. Ayrıca Ramazan ayı dolayısıyla açıkta satılan yiyeceklerde artış olmasından dolayı toplu halde besin zehirlenmeleri de görülmektedir. En fazla dondurma, pasta gibi süt ürünleriyle yapılan kremalı yiyecekler, taze olmayan balık, dışarıda bırakılmış ve iyi pişmemiş etler, tavuk ve pilavdan zehirlenenleri görüyoruz. Bu yüzden açıkta satılan gıda maddeleri iyi incelenmeli ya da alınmamalı" dedi.

Hijyen koşullarından emin olunmayan yerlerde yemek yenmemesini de isteyen Göktaş, "El hijyenine dikkat edin, çocuklarınızın da ellerini hijyenik bir şekilde yıkamasını sağlayın. Meyve ve sebzeleri bol suyla yıkayın. Etleri iyice pişirin. Alışveriş sırasında ürünlerin üretim ve son kullanma tarihine mutlaka dikkat edin. Özellikle süt ve süt ürünlerinde çok daha dikkatli davranın. Açıkta satışa sunulan çerez ve kurutulmuş meyveler uzun süre çevresel etkilerle karşı karşıya olduğundan, bu ürünlerin tüketiminin sağlık açısından tüketicilerimiz için ciddi bir tehlike oluşturduğunu unutmayın. Gerek bakterilerin gerekse küflerin uygun sıcaklık ve nemli koşullarda ürediklerini, genellikle gıda maddelerinin tat, koku ya da görünüşünü değiştirmediklerini unutmayınız" diye konuştu.

Göktaş, güvenli olmayan sıcaklık derecelerinde uzun süre beklemiş yiyeceklerin görüntü ve koku açısından iyi durumda olsalar bile bunları tüketmenin tehlikeli olacağını da ifade ederek, şöyle devam etti: "Gıdalardaki toksinlerin pek çoğu, ısıya karşı dayanıklıdır. En önemli toksin üreten küfler, aspergillus, fusarium ve penicillium cinsleridir. Bu küfler özellikle Türkiye'de çerezlik olarak tüketilen, çikolata yapımında ve çeşitli şekillerde kullanılan yer fıstığı, fındık gibi yağlı tohumlularda, incir, üzüm gibi kurutulmuş meyvelerde yoğun olarak bulunmaktadır. Saklama koşullarına bakın, açıkta yiyecek ve içecek bırakmadığınız gibi, açıkta olan yiyecek ve içeceği tüketmemeye özen gösterin."

iha
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2008 Pazar 17:57:26
Güncelleme :14 Eylül 2008 Pazar 18:02:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?