5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Ağaçlandırmada hedef; 10 bin ağaç

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, 2009 yılında 10 bin hektarlık alanda ağaçlandırma çalışması yapmayı hedeflediklerini açıkladı.

Mersin'deki mevcut ormanlık sahaların rehabilite edilmesi ve yeni ormanlık alanların oluşturulması noktasında Mersin Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren toplam 7 İşletme Müdürlüğü tarafından fidanlık oluşturulduğu bildirildi. Söz konusu fidanlıklarda Orman Genel Müdürlüğü Silvikültür Daire Başkanı Mustafa Kılıç ile birlikte incelemelerde bulunan Mustafa Gözükara, 5 yıllık zaman diliminde 73 bin hektarlık sahanın ağaçlandırılmasını hedeflediklerine dikkat çekti.
2008 yılında Me

sin'de 17 bin hektarlık sahada ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışması yapıldığı bilgisini de veren Gözükara, bu noktada da 7 milyon adet fidanın toprakla buluşturulduğunu, 2009 yılındaysa bu rakamın 10 bin hektara yükseltilmesinin planlandığının altını çizdi.

Gözükara, "Çalışma yapmış olduğumuz sahalar, yıllarca baskı görmüş ve hayvan otlatması nedeniyle ciddi tahribata uğramış sahalar. Buralarda yapmış olduğumuz çalışmalarda kısa sürede başarı elde ettik. Bu başarının sürdürülmesi ve ağaçlandırma çalışmalarının ivme kazanabilmesi adına yeni oluşturulan ormanlık alanlarda yetişen ağaçlardan toplamış olduğumuz tohumlarla bu bölgelere yakın noktalarda kurduğumuz geçici fidanlıklarda toprakla buluşturarak yeni fidanlar üretiyoruz" dedi.

2008 yılında yapılan çalışmalarla birlikte bir milyon 150 bin adet tüplü fidan üretimi yapıldığını, bu yılsa 4 milyon 680 bin adet üretim yapmayı hedeflediklerine işaret eden Mustafa Gözükara, Mersin merkezin dışında Tarsus, Erdemli, Silifke, Mut, Anamur ve Bozyazı Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan fidanlıklardaysa bir milyon 800 bin adet sedir, bir milyon 500 bin adet de kızılçam fidanlarının bulunduğunu anlattı.

Söz konusu fidanlıklarda ayrıca; fıstıkçamı, olkaliptus, harnup, defne, ceviz, badem, zakkum, sumak, yabani armut, yabani alıç fidanlarının da üretilerek, rehabilite edilen alanlarda dikiminin gerçekleştirildiğini söyledi. Gözükara, "Yine özellikle vatandaşlarımızın kendi bahçelerinde ya da özel hobisi olan kişilere, okul bahçelerinde ve mezarlıklarda kullanılmak üzere bu fidanları vatandaşlarımıza dağıtıyoruz. 2009 yılı hedefini gerçekleştirerek, burada ürettiğimiz fidanları yetiştirme muhitine uygun fidanları bu sahalarda kullanmayı planladık ve bunu da gerçekleştireceğiz" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2009 Perşembe 14:51:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?