2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Ağaçlarda kış budaması başladı

Mersin'in Erdemli İlçe Tarım Müdürü Berdan Tun, meyve ağaçlarında kış budamasının başladığını bildirdi.

Tun, meyve ağaçlarında budama zamanının, ağacın toplu büyümesini, kesime karşı göstereceği tepkiyi, verimini, fizyolojik ve ekonomik ömrünü etkileyeceğini söyledi. Tun, “Budama kış ve yaz olmak üzere iki ayrı ve zıt mevsimlerde yapılır. İlçemizde de kış budama mevsimi başlamıştır” dedi.

Budama sayesinde gövde üzerinde ana dalların sayıları ve dağılışları düzenlenerek meyve ağaçlarının sağlam, düzenli ve dengeli bir taç oluşturmasının sağlandığını ifade eden Tun, “Meyve ağaçlarında budama işlemi, meyve ağaçlarının en kısa sürede ürün vermesine yardımcı olur. Güneş ışığından ağacın iyi bir şekilde faydalanması sağlanır. Budama ile meyve iriliği, meyve kalitesi ve meyve kabuk renklenmesi artar. Ağaç büyüklüğü ve dalların sıklığı direkt kontrol altına alınabilir. Hastalıklı ve kuru dallar alınarak mücadeleye yardımcı olunur. Bazı meyve türlerinde görülen bir yıl çok, bir yıl az veya hiç ürün vermeme durumu azaltılmış olur. Budama sayesinde hasat mevsiminde hasat daha kolay yapılır” diye konuştu.

Kışı ılık geçen yerlerde meyve ağaçlarının kış dinlenmesine girmelerinden sonraki sürenin, budama bakımından en uygun zaman dilimi olduğunun altını çizen Tun, “Ancak kışı sert geçen yerlerde şiddetli donlardan önce, budamanın yapılması doğru olmaz” dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2008 Çarşamba 13:22:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?