2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

'Ahilik Haftası' 13 Ekim'de kutlanacak

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, Ahilik'in sadece tasavvufi bir tarikat olarak algılanmasının çok büyük bir yanılgı olacağını belirterek, sanılanın aksine Ahilik'in bir yaşam biçimi olduğunu söyledi.

Dinçer, yaptığı yazılı açıklamada, 'Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı'nın 15.nin bu yıl 13-19 Ekim 2008 tarihleri arasında kutlanacağını belirtti.

Ahilik'in, 13. yüzyılda Anadolu’da, Balkanlar’da ve Türkistan’da yaşamış olan Türklerin sanat ve meslek alanında yetişmelerini, ahlaki yönden gelişmelerini sağlayan bir mesleki kuruluşun adı olduğunu söyleyen Dinçer, “Selçuklular dönemindeki Ahilik akımı, Osmanlı döneminde lonca ve gedikler, Cumhuriyet döneminde ise oda, birlik, federasyon ve konfederasyon örgütlenmesiyle devam etmektedir. Ahilik, sanat, ticaret ve mesleğin olgun kişiliğini, ahlaki değerlerle besleyip, piyasada doğruluğu, dürüstlüğü ve kaliteyi ön plana çıkaran bir akımdır. 'Ahi' kişi ise; olgun, ahlaklı, merhametli, iyiliksever ve her davranışında dürüst ve güvenilir bir kişiyi temsil etmiştir. Ahilik, akıl, ahlak, bilim ve çalışma gibi son derece çağdaş ve ilerici 4 ana temel üzerine kurulmuştur” dedi.

Temelinin sağlam ilkeler üzerine atılmasından dolayı Ahilik’in, asırlar boyu Türk toplumuna oldukça başarılı hizmetler verdiğini kaydeden Dinçer, Ahilerin düşkün ve muhtaçlara yardım için eli, misafirperverlik için kapısı, yoksullara yardım için sofrası açık, kimseye kem gözle bakmaması için gözü, yalan, iftira, dedikodu yapmamak için dili, başkasının namusuna ve ırzına dokunmamak için beli kapalı olduğunu vurguladı.

Dinçer, toplumsal, ekonomik ve kültürel sıkıntıların yaşandığı bu günlerde başta ülke yöneticilerimiz olmak üzere tüm bireylere büyük sorumluluklar düştüğünü de belirterek, "Üzerlerine almış oldukları sorumlulukları yerine getirmek için, öncelikle yaşanan sıkıntıların netleştirilmesi, sonrasında ise kalıcı çözümlerin yaşama geçirilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda çözümün gerçekleşmesi için geçmişimize bakmamak büyük bir eksiklik olur. Tarihimizden ders çıkarmanın yanı sıra, tarihi kendimize yol gösterici olarak seçmemiz oldukça önemlidir. İşte bu noktada yaktığı sevgi kardeşlik ve hoşgörü ateşiyle bizlere önderlik eden Ahi Evran’ı Veli’nin, öğreti ve yaşam biçiminden, aradan geçen bunca asırdan sonra bile günümüzde de yararlanmamız, yarınlarımız için bir güvence olacaktır. Ahilik sadece tasavvufi bir tarikat olarak algılanırsa bu çok büyük bir yanılgı olur. Sanılanların aksine Ahilik bir yaşam biçimidir. Bu felsefenin içinde ekonomik ilkeler esnafı düzenleyen kurallar bulunduğu gibi, toplumsal öğretiler de mevcuttur. Bu gün bizde ve bir çok ülkede uygulamalarının yer bulduğu demokratik ve sosyal bir olgu olan Ahilik, demokrasinin bir gereği olarak önem taşımaktadır” diye konuştu.

Dinçer, 13-19 Ekim tarihleri arasında kutlanacak olan Ahilik Haftası'nda bir dizi etkinlik yer alacağını da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 12:32:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?