4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Ahilik haftası kutlamaları

Mersin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Talat Dinçer, Ahilik kültürünün, bugünkü esnafın özünü oluşturduğunu söyledi. 

Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı dolayısıyla Cumhuriyet Alanı'nda bir tören düzenlendi. Törene; İl Kültür ve Turizm Müdürü Osman Arık, MESOB Başkanı Talat Dinçer ve esnaf odalarının başkanları katıldı. 

Tören, Dinçer'in Atatürk Anıtı'na çelenk sunması ile başladı. Daha sonra törene katılanlara seslenen Dinçer, esnafın özünü oluşturan Ahilik kültürünün temellerinin 700 önce atıldığını belirtti. Ahilik kültürünün sadece sanatı değil, güzel ahlakı, disiplini, iyilikseverliği ve hoşgörüyü ön plana çıkaran bir akım olduğunu ifade eden Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü: 
"Özellikle 13. yüzyılda, Orta Asya'dan gelen Türkler Anadolu'ya geldiklerinde sanatlarını icra edememişler. 

Göçebe bir hayattan yerleşik hayata geçince oradaki insanlar onlara sanatlarını icra ettirmemişler. Örgütlenmeye karar veren Türkler de Ahi Evran'ın önderliğinde, dericilik alanında başlayan ve daha sonra 82 meslek dalını kapsayan bir birliktelik gerçekleştirmişler. Bu birliktelik daha sonra kurumsallaşmış. Ahilik kültürü o kadar gelişmiş ki, Osmanlı döneminde otorite boşluğu olduğunda ülkeyi bile yönetmişler. 

Ortaya koydukları kurallarla kimse ticarette doğrulardan uzaklaşamamış. Bugün biliyorsunuz bazı değerlerimizden uzaklaştık. Biz yine de senede bir sefer de olsa Ahilik ruhunu halkımıza anlatmaya çalışıyoruz. Zamanında hileli çalışanı halk ticaretten men edermiş. Böyle sağlam, temelleri dinamik ve bugün Almanya'nın eğitim sisteminin temelini oluşturan bir kurumdur Ahilik. Ve bugün biz Almanya'dan almaya çalışıyoruz bu sistemi. Oysa zamanında bizim özümüzmüş."
iha
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2006 Salı 12:11:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?