3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Akdeniz foklarına "kızılötesi" ile takip

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsünün 1994 yılından bu yana yürüttüğü çalışma kapsamında Akdeniz foklarının yaşamları ve göç hareketleri, yerleştirilecek kızılötesi alıcıların yardımıyla gözlemlenecek.

ODTÜ Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, Akdeniz foklarının yaşamları ve korunmasıyla ilgili 14 yıldır yürüttükleri çalışmayı her yıl genişleterek sürdürdüklerini, bu yılki araştırmanın Antalya'da, Kemer ile Finike arasında kalan kıyıda yapılacağını söyledi.

Bugüne kadar, Mersin sahilleri ile Hatay'ın İskenderun ilçesinden Suriye sınırına kadar olan kıyıları ve KKTC sahillerini araştırdıklarını ifade eden Gücü, "Gözlemlerimiz sonucu, buralardaki tüm hayvanların birlikleriyle irtibat içinde olduğunu ve göç ettiğini gördük. Bu da koruma planını etkiliyor. Bir bölgeyi ne kadar korursak koruyalım, diğerini koruyamıyorsak, başarı elde edilemiyor" dedi.

Dünyada yaklaşık 500 Akdeniz fokunun yaşamını sürdürdüğünü ifade eden Gücü, "Araştırma yaptığımız bölgelerde 40 kadar fokun yaşadığını belirledik. Diğer bölgeleri de dikkate aldığımızda, dünyadaki fok nüfusunun yaklaşık 10'da birinin Türkiye'de bulunduğu sonucuna varıyoruz" dedi.

Fokları denizde gözlemlemenin çok güç olduğunu vurgulayan Gücü,şöyle devam etti:

"Foku denizde belki birkaç saniye görüyorsunuz, sonra suya dalıp kayboluyor. Bu şekilde gözlemleyip araştırma yapmak mümkün değil. Yaşamlarının önemli bir bölümünü mağaralarında geçiriyorlar. Mağaraları, barınmak, dinlenmek üremek ve yavrularını büyütmek için kullanıyorlar. Ancak, özellikle yavrular açısından mağaralara sürekli girip çıkmak da doğru değil.

Bu nedenle mağaralara kızılötesi algılayıcılar yerleştiriyoruz. Bu cihazların bataryası 3 aya kadar dayanıyor. Cihaz mağaraya girip çıkan fokların verilerini topluyor, fotoğraflarını çekiyor. Daha sonra bu fotoğrafları, onları tanımlamakta kullanıyoruz. Aynı foku başka bir bölgede gördüğümüzde, göç yollarıyla ilgili bilgi edinmiş oluyoruz ve koruma planımızı buna göre hazırlıyoruz."

AA
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2008 Cumartesi 11:45:01
Güncelleme :10 Mayıs 2008 Cumartesi 11:47:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
silifke IP: 212.175.112.xxx Tarih : 13.05.2008 12:20:34

ya tamamda uzak doğudaki insanlarımız fok balıklarını öldürüydrlar neden bukadar acımasız ki bunlara son verilsin biz insanlar bari sevgiyle laklaşalım ... neden bir takibe alinmişta bu foklar