4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Akdeniz'de sözleşme sevinci

AKDENİZ'DE 'TOPLU İŞ SÖZLEŞME' İMZALANDI

Mersin'in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi'nde 319 işçiyi kapsayan ve 2 ay süren 'toplu görüşmeler' sona erdi. Belediye ile DİSK Genel-İş Mersin Şubesi arasında imzalanan yeni sözleşmeyle birlikte işçilerin maaşlarında önemli oranda düzenleme yapıldı. Sözleşmede ayrıca eşine şiddet uyguladığı tespit edilen işçinin maaşının yarısı kesilerek, şiddete maruz kalan eşine ödenmesi kararı alındı.

Belediye Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen imza töreninde konuşan Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, belediye olarak emeği en yüce değer olarak gördüklerini ve bu noktada duyarlı, akılcı, olumlu ve yapıcı bir anlayışla hareket ettiklerini anlattı. İmza altına alınan 'Toplu İş Sözleşmesi' ile birlikte işçi maaşlarına ilk yıl için brüt 212 TL, ikinci yıl içinde 225 TL zam yapılacağını açıklayan Türk, 2 yıllık bir süreci kapsayan sözleşmeye göre yevmiyelerdeki artışın da yüzde 12 ile yüzde 17.5 arasında gerçekleştiğini, maaş bazındaysa artışın yüzde 7.5 ile yüzde 9.5 arasında olduğu bilgisini verdi.

Türk, “Bu artışla birlikte 20 yıl hizmeti bulunan bir işçinin ortalama net maaşı bin 825 TL'den bin 990 TL'ye; 11 yıl hizmeti bulunan bir işçinin ortalama net maaşının da bin 600 TL'den bin 750 TL'ye yükselecek. Ayrıca 11 yıldan az hizmeti bulunan bir işçinin ortalama net maaşı da bin 640 TL'ye ulaşmış olacak” dedi. Sözleşme kapsamında '8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün belediye bünyesinde çalışan kadın işçiler için 'ücretli izinli tatil' ilan edildiğini kaydeden Türk, eşine şiddet uygulayan ve bu durumu tespit edilen işçinin maaşının yarısı kesilerek, mağdur olan eşine ödeneceğini anlattı.

Yine kadın potansiyelini engelleyen her türlü tutum ve davranış, fiziksel, ekonomik ve psikolojik şiddet, taciz, tecavüz, dayak, hakaret, çok eşlilik ve benzeri tutumlar sergileyenlere önce ihtar verileceğini belirten Türk, bunun yanında 1 ile 3 gün arasında değişen yevmiye kesintisinin ile birlikte işten çıkış gibi disiplin cezaları da uygulanabileceğinin altını çizdi.

Türk, “Bu sözleşmeyle birlikte işçilerimizin; sosyal, ekonomik ve kültürel gelişimlerini sağlamakla birlikte işyerinde düzenli ve verimli çalışmaları arttırmak, iş düzenini, iş disiplinini temin ederek, bunu hayata geçirmeyi planlıyoruz. Karşılıklı iyi niyet ve güvenle iş barışını sağlamak, işçilerimin onuruna yaraşır ve çağın gereklerine uygun yaşam düzeyine ulaşmalarına katkıda bulunurken, çalışanlarımızın işsizlik korkusundan uzak, geleceğe güvenle bakmalarını sağlayıp, sevgi ve saygıya dayalı anlayış içerisinde, çalışmaların sürdürülmesini amaçlıyoruz” diye konuştu.

DİSK Genel-İş Mersin Şube Başkanı Hüseyin Cömert ise, yaklaşık 2 ay süren toplu iş sözleşmesinde artık uzlaşmaya varıldığını ve gerekli anlaşmanın imzalanmasının da oldukça önemli olduğunu söyledi. Süreç içinde yaşanan tüm gelişmelerin belediye çalışanlarının da haberdar edildiğini ifade eden Cömert, bunun da şeffaf bir yönetim anlayışının bir gereği olduğunu savundu. Konuşmaların ardından Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk ile Hüseyin Cömert arasında mutabakata varılan sözleşme imzalandı.

AKDENİZ'DE 'TOPLU İŞ SÖZLEŞME' İMZALANDI
İHA
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2010 Salı 17:16:01
Güncelleme :13 Nisan 2010 Salı 17:58:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?