3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Akdeniz'de tershane ihtiyacı

Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Genel Sekreter Yardımcısı Halil Delibaş, Akdeniz Taşucu Tersanesi Projesi'nin hayata geçirilmesi halinde doğrudan bin, dolaylı olarak da 3 bin kişinin istihdam edileceğini söyledi. Delibaş, eğer açılan davalar nedeniyle proje durdurulmasaydı bugün tersaneyle birlikte 150 milyon dolarlık ekonomik işlem hacminin gerçekleşeceğini belirtti.

Delibaş, MDTO'nun aylık yayın organı olan "Mersin Deniz Ticareti" adlı dergide kaleme aldığı yazısında; Akdeniz Bölgesi'nde ticaret gemileri, tanker ve yolcu gemileri başta olmak üzere limanlarda çalışan römorkörler, yatlar ve balıkçı teknelerine bakım ve onarımın yanı sıra havuzlama hizmeti verebilecek bir tersane eksikliği olduğuna dikkat çekerek, Türkiye dışında Suriye, Lübnan, İsrail ve Mısır'da da yeterli imkanlara sahip bakım-onarım tersanelerinin olmadığını anlattı. Delibaş, bu nedenle de Mersin, Antalya, İskenderun, BOTAŞ ve Ceyhan-Toros limanlarına gelen gemilerin yanı sıra Akdeniz'de kıyısı bulunan komşu ülke limanlarına gelen gemiler ve Süveyş Kanalı'ndan geçen gemilerin bakım-onarım ve havuzlama ihtiyaçlarını karşılamanın yanında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacına da cevap verebilmesi noktasında bölgede bir tersane yapılması ihtiyacının gündeme geldiğini hatırlattı. 17 Ağustos depreminin Türkiye'deki tersaneler açısından acı bir gerçeği ortaya koyduğunu savunan Delibaş, "Tersanelerimizin yüzde 90'ına yakın bölümü 1. derece deprem kuşağındaki Marmara Bölgesi'nde bulunuyor. Ulusal gemi inşa ve bakım-onarım sanayimizin, büyük kapasite kaybına uğrayabileceği bir depremden en az etkilenmek üzere tersaneler daha düşük dereceli deprem bölgelerine kaydırılmalı. Bu noktada da Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Taşucu beldesi aranan kriterlere uygun bir merkezdir" dedi.

Taşucu'nda tersane kurulması fikrinin 1999 yılında Milli Güvenlik Kurulu'nda benimsenerek tavsiye kararı alındığının altını çizen Delibaş, söz konusu tavsiye üzerine Bakanlar Kurulu'nun 30 Temmuz 1999 tarihli kararıyla Taşucu Seka Limanı'nın 105 dönümlük kısmına tersane yapılması için tahsis edildiğini kaydetti. Delibaş, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından açılan ihaleyi de 'Mersin Ortak Girişim Grubu'nun kazandığını, 15 Eylül 2003 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 'İşletme Hakkı Devir Sözleşmesi' imzalandığını ve tahsis edilen alanın 36 yıllığına kiraya verildiğini belirtti.

Akdeniz Taşucu Tersanesi inşaatı devam ederken, 2004 yılında Taşucu Belediyesi ve özel şahıslar tarafından 'çevresel endişeler' nedeniyle ihaleye karşı davalar açıldığına işaret eden Delibaş, bunun sonucunda da tersane inşaatının durdurulduğunu söyledi. Delibaş, doğrudan bin, dolaylı olarak da 3 bin kişiye istihdam yaratacağı ileri sürülen projenin hayata geçirilmesi durumunda bugün en az 4 geminin denize indirilmiş, 5. geminin de omgurgasının kızağa konulmuş olacağını iddia etti. Delibaş, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Tüm bu durumların gerçekleşmesi durumunda da yaklaşık 150 milyon dolarlık bir ekonomik işlem hacmi gerçekleşmiş olacaktı. Bu meblağın yüzde 50'sinin yerli katkı olduğunu varsayarsak, 75 milyon dolarlık işlem hacminin bölgede gerçekleşmesinin ne anlama geldiğinin iyi değerlendirilmesi gerekir."

İHA
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2008 Cumartesi 13:07:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?