4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

AKİB'in ihracatı %33 arttı

AKİB'İN İHRACATI YÜZDE 33 ARTTI

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan, 2010 yılının ilk 3 ayında AKİB bünyesinde yapılan ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 33'lük artış göstererek 568 milyon dolara ulaştığını, bunun da 'olağanüstü' bir gelişme olduğunu söyledi.

Mahmut Arslan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Forza Fuarcılık tarafından Yenişehir Fuar Merkezi'nde bu yıl 4'üncüsü organize edilen 'Gıda, Gıda Teknolojileri ve Paketleme Fuarı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, ekonomide yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Yaşanan global krize bağlı olarak 2008 yılında 16 trilyon dolar olan dünya ticaretinin 2009 yılında 11,4 trilyon dolara gerilediğine dikkat çeken Arslan, söz konusu daralmanınsa çok büyük bir düşüş olduğunu kaydetti. "Bundan

sonrası çok daha kötü olacak" şeklinde bir düşünce içine girilmemesi gerektiğini vurgulayan Arslan, bu noktada da dünya devletlerinin strateji değiştirerek, ihracata ağırlık verdiğini anlattı.

Arslan, "Bundan sonra dünyada en önemli şey; ticaret olacak. Her ülke yepyeni bir oluşumla bunun mücadelesini verecek. Bu sebeple bu fuar organizasyonlarına büyük önem veriyoruz. Biz sivil toplum kuruluşları olarak bu tür oluşumlara sahip çıkarken, yanımızda sivil otoriteden çok siyasi bir otoritenin olmasını isterdik. Siyasi iktidar da siyasiler de bu tür etkinliklere destek verip, en safta yer almalılar" dedi. AKİB bünyesinde gerçekleştirilen ihracat rakamlarına dikkat çekip, dış ticaretle ilgili olarak bilgiler de veren Mahmut Arslan, 2010 yılı mart ayında gerçekleştirilen ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33'lük artış göstererek 568 milyon dolara ulaştığını açıkladı.

Söz konusu artışı 'olağanüstü' olarak nitelendiren Arslan, 2010 yılının ilk 3 ayındaki ihracatınsa 2009 yılına göre yüzde 18 oranında arttığını, bunun da üreticilerin, esnaf ve sanayicinin başarısı olduğunun altını çizdi. Arslan, "Peki Türkiye bu başarıyı neden gösteremiyor? Bunun sebebi oldukça açık: Çünkü Mersin bir gıda üssüdür. Bu yüzden 4. fuarımızı yapıyoruz" diye konuştu. Mersin'in aynı zamanda bir 'hizmet üssü' olarak da öne çıktığını anlatan Arslan, kentin ikinci organize sanayi bölgesini de hizmete sunarak, sanayide de bir üs olmanın hesaplarını yaptığını dile getirdi.

Dünya ölçeğinde yaşanan ve Türkiye'yi de etkileyen krizin, olumsuz yansımalarının ihracatta da kendini gösterdiğini ifade eden Mahmut Arslan, Türkiye'de ve dünyada ihracatta yüzde 15'i bulan sert düşüşler yaşanırken, bu daralmanın Mersin'de sadece yüzde 1 olarak ifade edildiğine dikkat çekti. Arslan, kentin komşu ve çevre ülkelerle ticari ilişkilerini gerçekleştirerek, bu ülkelere ihracat yaparak kriz dönemini aştığını, ilişkilerin daha da gelişmesi halinde ihracatta da daha iyi rakamlara ulaşılabileceğini savundu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2010 Cuma 12:30:03
Güncelleme :2 Nisan 2010 Cuma 14:10:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?