8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

AKİB'in yeni binasının temeli atıldı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 17 milyar dolar olan ihracatın 100 milyar dolara çıktığını belirterek, ihracat rekorları kıran Türkiye'de artık 4 haneli ihracat rakamlarının yakalanmasının çok yakın olduğunu söyledi.

 
Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB) yapılacak yeni binasının temeli Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in de katıldığı törenle atıldı. Limonluk Mahallesi'nde yapılacak olan binanın temel atma törenine Bakan Tüzmen'ın yanı sıra Vali Hüseyin Aksoy, AKİB Başkanlar Kurulu Başkanı Engin Narin Tan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadri Şaman, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı ile çok sayıda davetli katıldı.


Törende konuşan Tüzmen, 17 milyar dolar olan ihracatı 100 milyar dolara çıkararak 3 haneli rakama getirdiklerini söyledi. Türkiye'nin artık 3 haneli ihracat rakamlarından 4 haneli rakamlara ulaşmasının çok uzun sürmeyeceğini belirten Tüzmen, "O büyüklüklere çok kısa zamanda ulaşacağımızı görüyorum. 2020 yıllarında biz ihracatta 4 haneli rakamı mutlaka Türkiye'ye kazandıracağız. Türkiye ihracat sayesinde büyüyor. 2 milyon 400 bin yeni işçi, ihracata dayalı sektörlerde istihdam edildi. Gayri safi milli hasıla büyümesi, ihracatın tetiklediği büyümeyle oldu. Türkiye 22 dönemdir ortalama yüzde 7 kalkınma hızını yakaladı. Son 5 yıl içinde bu kadar ihracat artışı sağlayan OECD ülkesi yok. Tüm bunları teker teker değerlendirdiğimiz zaman, işin ne kadar zorlu bir mücadele olduğunu, dünyanın bütün ülkelerinde ihracatçı sayısının arttığını görüyoruz. Ama Türk ihracatçılarının diğer ihracatçılardan daha fazla pazar payı araştırması yaparak geliştiğini görüyoruz. Mersin'de yapılacak olan AKİB'in yeni binasıyla da kazanılan ivmenin daha da artacağına inanıyorum" dedi.

 
TİM Başkanı Oğuz Satıcı ise, hedeflerinin çok büyük olduğunu ve bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için seçilen merkezlerden birinin de AKİB'in genel merkezi ve çatısı olan Mersin'in seçildiğini söyledi. Satıcı, 500 milyar dolarlık hedefe gidecek Türk ihracatının kalelerinden birinin temelini Mersin'de attıklarını kaydetti.


AKİB Genel Sekreteri Selami Gedik de, 5.5 dönüm üzerinde 7 bin metre kare kapalı alana sahip olacak bina hakkında davetlileri bilgilendirdi. 33 yıldır kullanımda olan AKİB hizmet binasının kendilerine yetmediğine işaret eden Gedik, "Binada birisi 400 kişilik çok amaçlı olmak üzere 5 adet toplantı salonu olacak. Bünyemizdeki 8 adet ihracatçılar birliğinin ihtiyacına cevap verecek olan modern binamız projeye göre 15 ayda tamamlanacak" diye konuştu.


Konuşmaların ardından AKİB Başkanlar Kurulu Başkanı Narin ve Genel Sekreter Selami Gedik, Bakan Tüzmen'e bakır tepsi içine yapılmış yağlıboya tablo hediye etti. Ardından yeni binanın temeli atıldı.

 

iha
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2007 Perşembe 13:41:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?