4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Akineliler'in baraj tepkisi

AKİNE KÖYÜ SAKİNLERİNDEN BARAJ TEPKİSİ

Mersin'in Anamur ilçesinden KKTC'ye içme suyu göndermek amacıyla Alaköprü mevkiinde yapılması planlanan baraj inşaatında, evleri su altında kalacak olan köylülerin tepkisi sürüyor.

Kendilerine bir yerleşim alanının gösterilmeden inşaata başlanılmasına tepki gösteren vatandaşlar, temel atma töreni için hazırlanacak olan alanda çalışılmalara izin vermedi. Bunun üzerine konuyla alakalı görüşmeler yapmak için Anamur Kaymakamı Cemil Aksak, DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Fuat Sulak, DSİ Silifke Şube Müdürü Serkan Atay, Kamulaştırma Şube Müdürü Zübeyir İnan ve Baraj Müteahhidi Süleyman Aktan, Akine köyüne ziyarette bulundu.

Mutabakat sağlamak amacıyla gerçekleştirilen ziyarette, köy halkının konu üzerindeki sıkıntıları dinlendi. Henüz yerleşecekleri bir alanın kendilerine gösterilmediğini söyleyen köylüler, kademeli kamulaştırma istemediklerini, kamulaştırmaların tek seferde yapılmasını istediklerini dile getirdiler. Ayrıca yeni yerleşim alanı olarak köy girişinde bulunan ve mutlak koruma alanı dışında kalan tepeleri istediklerini belirten köylüler, kademeli kamulaştırma ile inşaatın kendilerine ve mahsullerine zarar vereceğini, bu yüzden yerleşim alanları ve tarlalar belirlenmedikçe, inşaatında başlamasını istemediklerini söylediler.

Köylüleri dinleyen Kaymakam Aksak ise, talepleri Ankara'da ilgili birimlere ileteceğini belirterek, "Anamur Kaymakamı olarak bütün Anamur'dan sorumluyum. Elbette ki, çıkarlarınızı gözetmem gerekiyor. Sizle mutabakat sağlanmadıkça bu inşaat zaten başlamaz. Bu yüzden bir orta yol bulunup bu sorunların halledilmesi gerekiyor. Sizin, 'Bu inşaat başlarda, biz açıkta kalırız' diye düşünceleriniz olmasın. Ben size en geç 1 yıl içerisinde yerleşim ve tarla alanlarının sağlanacağı sözünü veriyorum. Tarla ve evlerinizin ederi kadarı ya da benzer alanları sağlanacaktır. Sistemde yürütülen politika budur” dedi.

Görüşmelerin ardından taraflar Pazartesi günü kamulaştırma ve yeni yerleşim konularının daha geniş görüşüleceği bir toplantı için ayrıldı. Bu toplantıda su altında kalacak Ormancık, Sarıağaç ve Akine köylüleri ile konunun yetkilileri, yeni yerleşim konusunda karşılıklı mutabakata varabilmek için görüşecekler.

AKİNE KÖYÜ SAKİNLERİNDEN BARAJ TEPKİSİ
İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2010 Perşembe 11:46:04
Güncelleme :21 Ekim 2010 Perşembe 13:32:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?