30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

AKP il başkanı iddialı konuştu

GENEL SEÇİME DOĞRU

AK Parti Mersin İl Başkanı Mekin Merter Salt, 12 Haziran'da yapılacak olan genel seçimlerde Genel Merkez tarafından açıklanan milletvekili aday listesinin kendisini için de sürpriz olduğunu belirterek, "Böyle bir liste çıkacağını ben de çok bilmiyordum. Ama liste birden 11'e kadar kendi içinde tutarlı, düzgün bir liste. Önemli olan da bu. Biz seçimlerde Mersin'de birinci parti olacağız" dedi.

Milletvekili adaylarının açıklanmasının ardından seçimlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Salt, Mersin ve Türkiye genelinde açıklanan listelerin, AK Parti'deki bir değişim isteğinin göstergesi olduğunu söyledi. Açıklanan bu listelerle bazı isimlerin dinlenmeye alındığını kaydeden Salt, "Başbakanımız bazı isimleri milletvekili adayı göstermese bile seçimden sonra değerlendirecektir. Bu bölgemizde de var diğer bölgelerde de var. Yeni yüzlerin, yeni isimlerin siyasete kazandırılması olarak değerlendiriyoruz. Mersin'de de bu yapılmıştır. İl Başkanı olarak liste benim için de sürpriz olmuştur. Böyle bir liste çıkacağını ben de çok bilmiyordum. Ama liste birden 11'e kadar kendi içinde tutarlı, düzgün bir liste. Önemli olan da bu. Zafer Çağlayan bakanımız, burayı sürükleyecek birisi, şehrin de yabancısı değil. Kendisi ile 6-7 yıldır tanıyorduk. Ben il başkanı oldum o da Mersin'in bakanı oldu. Uyum içinde çalışacağımızı umuyorum" diye konuştu.

Adaylarla ilgili de bilgi veren Salt, Zafer Çağlayan dışındaki adayların tamamının Mersinli ya da Mersin'de yaşadığını ifade ederek, "Sıralamada bütün ilçelere göre denge gözetilmiş ve meslek seçimi de ön plana çıkarılmıştır. Böyle bir sıralama yapıldı. Bize düşen görev; tabi ki teşkilat terbiyesi var, siyasi ahlak var, biz artık bu arkadaşlarımızla birlikte çalışacağız, buradan çıkaracağımız en yüksek milletvekili sayısı ile Mersin'i Ankara'da temsil edeceğiz. Biz iktidar partisiyiz, iktidar partisi maksimum sayıda milletvekili ile temsil edilmeli ki onlar Mersin'in menfaatlerini Ankara'da korumalı. Biz AK Parti olarak iktidar olacağız. Çünkü son yapılan anketler bunu gösteriyor" şeklinde konuştu.

Adayların belirlenmesi öncesinde yapılan 'temayül yoklaması'nın neden dikkate alınmadığı yönünde bir soruyu yanıtlayan Salt, şöyle konuştu; "AK Parti'de şöyle bir söz vardır, 'temayül sadece temayülü gösterir.' Kimler öne çıkıyor, kimler teşkilat bazında güçlüdür bunu örgüt görmek istiyor, yapılan sadece budur. Temayülde ilk üçü paylaşanlar milletvekili olacak diye bir şey yok. Bu daha önce olmadı şimdi de olacak diye bir şey yok. Milletvekili adayları belirlenirken sadece temayül yoklaması göz önünde bulundurulmuyor. Bunun dışında bir çok belirleyici unsur var. İl başkanı ile istişare, teşkilat başkanlığı ve bölge koordinatörleri ile istişare yapılır. Buna benzer şeyler yapılır ve bütün bu gelen sonuçlardan sonra karar verilir."

Önceki 4 milletvekilinden neden hiçbirinin tekrar aday gösterilmediğini bilmediğini dile getiren Salt, bunun tamamen Genel Merkezin taktiri olduğunu vurguladı. Zafer Üskül'ün zaten İstanbul'dan müracaat ettiğini, ailesinin orada olduğunu ve sağlık problemleri bulunduğunu kaydeden Salt, "İstanbul'u tercih etmişti ama gösterilmedi. Ömer İnan Bey, aslında aday olmak istemiyordu, fakat arkadaşlarının ısrarı ile aday olmuştu. Demek ki Genel Merkez uygun görmedi. Kürşad Tüzmen'in aday gösterilmemesini de bilmiyorum ama Sayın Başbakanımızın başka bir tasarrufu olabilir. Ali Er Bey var, kıdemli milletvekilimizdi, Başbakanımızın taktiri böyleymiş. Gerçekten tabanda en iyi siyaseti yapan biriydi. Değişik bir siyaset anlayışını güzel götürüyordu. Demek ki bir düşüncesi var Başbakanımızın. Dinlenmeye almış ama Başbakanımız mutlaka farklı değerlendirecektir" dedi.

MHP BARAJI AŞAMAZSA 7 MİLLETVEKİLİ ÇIKARIRIZ

Milletvekili adaylarının açıklanmasının ardından partide küskünlük, kırgınlık olup olmadığı konusuna da açıklık getiren Salt, "'Ben neden yokum, uğraştım' diyen elbette vardır. Ben de tabi ki görmek isterdim teşkilatlarda görev yapmış arkadaşlardan en az birini listede. Tabi ki içlerinde bir burukluk olacaktır ama bize gelenler şunu söylüyor; 'kader, kısmet buymuş, böylesi hayırlıymış' diyerek bunu kabulleniyor. Arkasından da diyor ki, 'bana görev düşerse yaparım.' Bu güzel bir şey. Bunlar bize güç veriyor, şevk veriyor" şeklinde konuştu.

Dış Ticaretten Sorulu Bakan iken aday gösterilen Kürşad Tüzmen'den sonra yine aynı görevde bulunan Zafer Çağlayan'ın da Mersin'den aday gösterilmesinin bir tesadüf olmadığını kaydeden Salt, "Mersin'in özellikle ticaret yönü üzerinde çok duruluyor. Mersin Limanı'nın genişlemesi, özellik bu yönden çok önemli. Ayrıca Tiflis demir yolu yapıldığında bir taraftan ticaret anlamında öne çıkacak bir taraftan da Ortaasya'ya, Kafkaslara yüklerin burdan aktarılması ile öne çıkacak. Evet turizmi ve tarımı istiyoruz ama önümüzdeki dönemde Mersin ticaret yönünden de öne çıkacak bir kent. Ticaret artacak, onun için Zafer Çağlayan bakanımızın buradan gösterilmesi önemli" diye konuştu.

Mersin'de birinci parti olacaklarını vurgulayan Salt, şu anda 4 milletvekilini kesin kazanacaklarını ve 5'i zorladıklarını ileri sürerek, "MHP barajın altında kalması durumda 7 milletvekili çıkaracağımızı umut ediyorum. Kalmasa da 5 milletvekilini zorlayacağız. Yapılan anketlere göre AK Parti Mersin'de şu anda yüzde 32'ler civarında ve birinci parti" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2011 Çarşamba 12:19:03
Güncelleme :13 Nisan 2011 Çarşamba 12:26:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?