4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

AKP'den 'çarşaflı' eyleme tepki

MERSİN'DEKİ 'ÇARŞAFLI' EYLEME TEPKİLER

AK Parti Mersin İl Başkanı Fatih Kısa, CHP Kadın Kolları üyelerinin hilafetin kaldırılış yıl dönümünde gerçekleştirdikleri 'çarşaf yırtma' eylemininin Mersin adına utanç verici olduğunu belirterek, "Bu olay; demokrasinin, özgürlüklerin ve insan haklarının evrensel ilkeler ölçeğinde yerleşmesi için sürdürdüğümüz mücadelenin haklılığını bir kez daha ortaya çıkarmıştır" dedi.

Kısa, parti binasında düzenlediği toplantıda, CHP'li kadınların 'çarşaf' eylemini değerlendirdi. 2009 yılında yapılan yerel seçimler öncesi, başörtülü ve çarşaflı kadınlara rozet takan Deniz Baykal'ın, uzun süre kılık kıyafet üzerinde durduğunu hatırlatan Kısa, "Baykal, kimsenin giyim kuşamı sebebiyle devlete tehdit oluşturmayacağını belirtmişti. Sayın Baykal'ın bu yaklaşımı kamuoyunda geniş yankı bulmuş, CHP'nin bu davranışının laiklik adına bir açılım olduğu kanaati oluşmuştu" diye konuştu.

Aradan uzun bir süre geçmeden CHP Mersin İl Kadın Kolları Teşkilatı'nın, hilafetin kaldırılmasının 86. yıl dönümünü 'çarşaf yırtarak' kutlamasının, CHP'nin özgürlükler ve insan hakları konusunda durduğu yeri, çağın ne kadar gerisinde olduğunu gösterdiğini vurgulayan Kısa, "CHP Mersin İl Başkanlığı'nın bu eylem çağrısını ve eylem yeri olarak seçilen yeri, Mersin kamuoyunun ve yetkililerin dikkatine sunuyoruz. Hilafetin kaldırılmasının, kılık kıyafetle bir ilgisinin olmadığını CHP'ye hatırlatırız.

Milletimizin birlik ve beraberliğini bozan eylem çağrılarının kamuoyunun vicdanında karşılığını bulacağından asla kuşkumuz yoktur" şeklinde konuştu.

CHP Genel Merkez yetkililerinin bu olaya sağduyulu yaklaştığını ve bunun 'provokasyon' olduğunu söylediklerini hatırlatan Fatih Kısa, şöyle devam etti: "Oysa Mersin'de yaşanan olay bir provokasyon olmayıp CHP Mersin İl Başkanı'nın bilgisi dahilinde ve katılımı ile gerçekleşmiştir. CHP Kadın Kolları Başkanı'nın konuşmasını ve çağ dışı uygulamasını hemen yanı başında durarak alkışlayan İl Başkanı Yılmaz Şanlı, Genel Merkez'in tepkisi üzerine tatursız bir siyasi duruş sergileyerek Kadın Kolları yönetiminin

disiplin kuruluna sevk edildiğini açıklamıştır. 160 yıllık tarihi geçmişi ile tüm dinlere ve etnik yapılara kucak açmış, sorunsuz bir şekilde birarada yaşayabilmiş, cenazelerini bile aynı mezarlıkta yan yana defnedebilmiş, dünyada eşi benzeri olmayan bir hoşgörü kültürüne sahip Mersin'de böyle bir hadisenin yaşanmış olmasını utanç verici olarak buluyoruz ve kınıyoruz."

21. yüzyılın başında Avrupa Birliği ile bütünleşmenin eşiğinde olan Türkiye için insanların kılık kıyafeti ile uğraşmanın anlamsızlığını sürekli vurguladıklarını dile getiren Kısa, "Bu olay; demokrasinin, özgürlüklerin ve insan haklarının evrensel ilkeler ölçeğinde yerleşmesi için sürdürdüğümüz mücadelenin haklılığını bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Bu ülkede farklılıklar tehdit olarak değil zenginlik olarak algılanmalı, hiç kimsenin inancı, etnik yapısı ve kılık kıyafeti ile ağraşılmamalıdır" dedi.

Fatih Kısa, açıklamasının sonunda CHP Lideri Deniz Baykal'ın çarşaflı kadınlara rozet takarken ve Mersin'deki CHP'li kadınların çarşafları yırtarken çekilen fotoğrafları gösterdi.

MERSİN'DEKİ 'ÇARŞAFLI' EYLEME TEPKİLER
İHA
Yayın Tarihi : 5 Mart 2010 Cuma 14:10:03
Güncelleme :6 Mart 2010 Cumartesi 14:08:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?