5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Aksoy yatırımları değerlendirdi

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, ilk ve ortaöğretimde 'kampus okullar' oluşturulması noktasında proje hazırlandığını, bu kapsamda da merkez ilçe Yenişehir'de 90 dönümlük bir arsa tahsisi yapıldığını söyledi. Aksoy, derslik başına 30 öğrencinin bulunduğu ideal sınıfların da oluşturulacağını, bu kapsamda hayırsever kişi ve kurumların desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Vali Hüseyin Aksoy, kentte turizm, eğitim, sağlık, tarım alanlarında bugüne kadar yapılan çalışmalar ve hayata geçirilen projelerin yanı sıra kente kazandırılacak olan yeni yatırımları değerlendirdi.

Karboğazı'nın turizme kazandırılması konusunu önemsediklerinin altını çizen Aksoy, bu noktada da bölgenin halihazırı yapıldığını ve bu sürecin tamamlanmasının ardından da imar planı çalışmalarına başlanacağını belirtti. Aksoy, bölgenin daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yatırımcılara tahsis edileceğini ifade ederek, İl Özel İdaresi'nden alınan 550 bin TL'lik bir bütçeyle Karaboğazı'nın karayolu bağlantısının Mersin Orman Bölge Müdürlüğü ile yürütülen ortak çalışmalarla birlikte tamamlandığını, enerji nakil hatlarının da bölgeye ulaştırıldığının altını çizdi. Tüm bunların yanında bölgenin tanıtımının da çok önemli olduğuna işaret eden Hüseyin Aksoy, 2008 yılında Turizm Yatırımcıları Derneği'ni kente davet ettiklerini hatırlatarak, gelen yatırımcılara da Mersin'in mevcut potansiyelini aktardıklarını anlattı.

Turizmin mevcut alanlarla sınırlı tutulmaması, aksine genişletilmesi noktasında çalışmalarda bulunduklarını ifade eden Aksoy, "Mersin'e bugün bir yatırımcı gelip de; 'Ben kente yatırım yapmak istiyorum' dese, kendisine gösterebileceğimiz herhangi bir arsamız yok şu anda. Bu nedenle merkez ilçe Mezitli'de yer alan, toplam 6 ilin ortak olduğu İçişleri Bakanlığı'na ait sosyal tesisin de turizme kazandırılması noktasında satış kararı alındı. Ama biz satıştan önce tesisin bulunduğu alanın; imar planında turizm alanı olarak işaretlenmesini istiyoruz. Çünkü Mersin'in iş merkezi ya da konuta ihtiyacı yok. Onlar var, ama kentin turizm yatırımlarına ihtiyacı var. Tesis, yapılan çalışmaların ardından 1/25.000'lik plana işlendi, 1/1.000 ve 1/5.000'lik planlara da şubat ayında işlenecek" dedi.

"ÇUKUROVA BÖLGESEL HAVAALANI MERSİN'DE YAPILACAK"
Çukurova Bölgesel Havaalanı ile ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Aksoy, havaalanının nerede yapılabileceği konusunda kesinleşmiş bir şey olmadığını, bu noktada da arayışların devam ettiğini söyledi. Hüseyin Aksoy, havaalanının yapımının mutlaka gerçekleşeceğini, bu noktada Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in de beyanatları olduğunu hatırlattı. Havaalanının sadece turizm açısından değil, tarım ve tarıma dayalı sektör açısından da önemli bir gelişme olduğunu belirten Aksoy, tarım ürünlerinin uluslararası pazarda satışa sunulması noktasında havaalanının önemli bir kargo avantajı sağlayacağının altını çizdi. Havaalanı ile ilgili Mersin'in Tarsus ilçesine bağlı Yenice beldesinde belirlenen alanın öne çıkmasının en önemli nedeninin de kentte istenilen niteliklere sahip bir alan olmaması olduğunu dile getiren Aksoy, Kumkuyu'daki alanın da sadece stol tipi uçakların inebileceği bir kapasiteye cevap vermediğini ve büyüme şansının da olmadığını, böylesi bir havaalanının kentin ihtiyaçlarını karşılayamayacağını ifade etti.

"TARIM SEKTÖRÜ MERSİN İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"
Tarım sektörünün Mersin için en önemli sektörlerden biri olduğunu vurgulayan Aksoy, narenciyede geçmiş dönemlerde yaşanan sıkıntının bu yıl da etkisini gösterdiğini, ancak sorunun çözümü noktasında da önemli adımlar atıldığını, önümüzdeki dönemde de bu durumun tekrar edilmemesi için çalıştıklarını kaydetti. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in de desteğiyle oluşturulan; 'Narenciye Tanıtım Grubu'nun aktif olarak çalışacağını belirten Aksoy, bu kapsamda da iç tüketimin artırılmasıyla ilgili olarak reklam ve tanıtım filmleri çekileceği bilgisini verdi. 'Tarım Master Planı'nı önemsediklerini ve önümüzdeki dönemde Mersin'de tarımın nasıl olması, hangi alanlarda ne tür ürünlerin üretilebileceği noktasında ipuçları vereceğinin altını çizen Aksoy, planla birlikte tarım sektörünün gelişim göstereceğini, bunun yanında alternatif ürünlerin de belirlenerek nasıl bir üretim süreci işleneceğinin de belirleneceğini anlattı.

"KAMPUS OKUL PROJESİNİ HAYATA GEÇİRMEK İSTİYORUZ"
Eğitim alanında yapılan çalışmaları da değerlendiren Vali Aksoy, hayırsever kişi ve kurumların okul yapımı konusunda önemli katkılarda bulunduğunu ifade ederek, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan aktarılan kaynakların yanında İl Özel İdaresi'nden aktarılan kaynaklarla da okul yapımlarının devam edeceğini dile getirdi. Aksoy, eğitim alanında az da olsa önemli bir mesafe aldıklarını ancak bunun sorunu çözmede yeterli olmadığının altını çizerek, derslik başına 30 öğrencinin düşeceği 'ideal sınıflar' konusunda biraz daha desteğe ihtiyaç duyduklarına dikkat çekti. Özellikle liselerde 'kampus okullar' oluşturulması noktasında düşünceleri olduğunu, merkez ilçe Yenişehir'e bağlı Kocavilayet Mahallesi'nde 90 dönümlük ormanlık arazinin tahsisini gerçekleştirdiklerini söyleyen Aksoy, altyapı ve yol sorununun çözülmesi halinde kent merkezinde yer alan okulları, 'kampus okullar' gibi söz konusu bölgeye taşıyacakları bilgisini verdi.

Vali Aksoy, "Bildiğiniz gibi Devlet Demir Yolları'na ait bir arazisini eğitim amaçlı aldık. Orada 3 okulumuzun inşaatı devam ediyor. Burada Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) tarafından; 'Denizcilik Meslek Lisesi' yapılıyor. Bunun yanında TOKİ'ye arsa gösterdik ve buraya da 5 okul yapılacak. Kent merkezinde bulunan 3 Ocak İlköğretim Okulu'nu da daha modern bir yapıda faaliyetlerini sürdürmesini sağlayacağız. Okulun şu anda bulunduğu yeri de turizme kazandırma düşüncemiz var. Bunları da zaman içerisinde gerçekleştireceğiz. Yapacağımız ve yapmayı düşündüğümüz çok şey var ama biz yapamayacağımız şeyleri konuşmaktan yana değiliz. Çünkü ben kolay kolay söz vermem eğer verirsem de mutlaka bunu yerine getirmek zorunda kalırım. Bu benim yöneticilik anlayışım. Tabi bunları yaparken de hayırsever kurum ve kuruluşların da desteğini alacağız. Çünkü bu sorun hepimizin sorunu. Herkesin kendi imkanları ölçüsünde sorunun çözümüne katkıda bulunmalı" diye konuştu.

"SAĞLIK ALANINDAKİ YATIRIMLAR SÜRÜYOR"
Toros Devlet Hastanesi'nin fiziki şartlarının mevcut ihtiyacı karşılayamadığına işaret eden Hüseyin Aksoy, söz konusu hastaneye 250 yataklı ek bir binanın yapılması noktasında TOKİ ile Sağlık Bakanlığı arasında protokol imzalandığını hatırlattı. Aksoy, söz konusu protokolün aynı zamanda da Mersin'in Erdemli ve Silifke ilçelerine yapılması planlanan hastaneleri de kapsadığını, bu noktada da ihalelerin önümüzdeki günlerde yapılacağını dile getirdi. Çamlıyayla'da da 25 yatak kapasiteli Devlet Hastanesi yapımı için ihale sürecinin tamamlandığını belirten Aksoy, tüm bu çalışmaların tamamlanmasıyla da bölgede önemli bir ihtiyacın karşılanmış olacağını vurguladı.

iha
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2009 Cumartesi 12:29:36
Güncelleme :31 Ocak 2009 Cumartesi 18:17:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?