4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Aksu Mersin'de

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi çalışmalarının 2007 yılı sonuna kadar tamamlanacağını belirterek, çalışmaların tamamlanmasının ardından artık Türkiye'de nüfus sayım işlemleri için eve kapanma döneminin sona ereceğini söyledi. 

Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Mersin'de, Mezitli Belde Belediye binası içinde oluşturulan Mezitli Nüfus Temsilciliği'nin açılışını yapan Bakan Aksu, son çıkarılan Nüfus Yasası ile artık beldelerde de nüfus ve vatandaşlık işleri ile ilgili temsilcilik açabilme yetkisi aldıklarını belirterek, bu yetkiyi ilk kullandıkları yerin Mezitli Beldesi olduğunu kaydetti. Mezitli beldesi ile çevresinde oturan vatandaşların nüfus işlemleri için artık kent merkezine gitmelerine gerek kalmayacağını belirten Aksu, Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün son yıllarda önemli hizmetler gerçekleştirdiğini ifade etti. Hükümet anlayışlarının 'hizmeti insanların ayağına götürmek' olduğunu ifade eden Aksu, "Biz insan odaklı bir politika izliyoruz. Ve bundan yanayız. Bunun için de, kamu yönetimi ışığında hazırladığımız yerel yönetimlerle ilgili yasa tasarılarının temel felsefesi, hizmetin vatandaşımıza en yakın mahalli birimler tarafından verilmesidir" dedi. 

2003 yılında uygulamaya koydukları Mernis Projesi ile bütün il ve ilçe emniyet müdürlükleri ile Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü arasında online bağlantı sağladıklarını anımsatan Aksu, böylelikle vatandaşların nerede oturuyorsa, nüfusa kayıtlı olduğu yere gitmeden yaşadığı yerdeki nüfus müdürlüğünden işlemlerini yapabildiklerini, bu çalışmanın e-devlet için de önemli bir adım olduğunu belirtti. 

Bunun ardından 'TC Kimlik Numarası' uygulamasına geçtiklerini ve artık kamu, kurum ve kuruluşlarındaki tüm işlemlerin buna göre yapılacağını dile getiren Aksu; Emekli Sandığı, Bağ-Kur, SSK ve askerlik şubelerinin işlemleri bu numaraya göre yapacağını, Maliye Bakanlığı'nın da bu yöndeki hazırlıklarını tamamladığını söyledi. Ardından bir adım daha atarak Kimlik Paylaşım Projesi'ni uygulamaya koyduklarını, bu uygulamadan da tüm kuruluşların yararlandığını belirten Aksu, bir süre önce başlattıkları Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'yle ilgili çalışmaların da devam ettiğini kaydetti. Bu proje ile artık herkesin ikamet adresinin nüfus kütüklerine yazılacağını belirten Aksu, şöyle devam etti: 

"Bunun çalışmalarına başladık. Sokaklarımız, caddelerimiz yeniden tanzim edildi. DİE elemanları ev ev dolaşıyor, ikamet adresleri tespit ediliyor. Bu tespit edilen adresler, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne teslim edilecek ve bunlar Mernis Veri Tabanı ile uyumlaştırıldığında, artık ülkemizde eve kapanıp yapılan sayım işlemi sona ermiş olacak. Bu çalışmaları 2007 yılı sonunda tamamlamayı hedefliyoruz." 

Bakan Aksu, daha sonra Mezitli Nüfus Temsilciliği'nin açılışını yaparak, burada incelemelerde bulundu.
iha
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2006 Çarşamba 21:52:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?