1
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Alata sahili misafirlerini bekliyor

Mersin’in Erdemli ilçesinde deniz kaplumbağalarının yuvaladığı kumsalları temizleme ve koruma çalışmasına geçen yıl dişi Caretta Caretta ve Chelonia Mydas deniz kaplumbağalarının 200 yuva yaptığı Alata sahilinden başlandı.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Erdemli Ziraat Odası ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu işbirliğinde deniz kaplumbağalarının yuvaladığı kumsalları temizleme çalışması başlatıldı.
Yapılan çalışmaları yerinde takip eden Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Aşkın Hasan Uçar çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Alata kumsalında deniz kaplumbağalarını izleme, koruma ve araştırma çalışmalarının gerçekleştirildiğini belirten Uçar, “Bu çalışmalar, Prof. Dr. Serap Ergene yönetiminde gerçekleştirilmektedir. Ekibimiz, Alata kumsalında 2002 yılından bu yana çalışmaktadır. Şuanda ise yapılan çalışmayla kumsalda sezon öncesinde dişi deniz kaplumbağalarının yuvalamasına engel teşkil edebilecek ve ileride yuvalardan çıkacak olan yavru deniz kaplumbağalarının çıkışını da engelleyecek taşlar temizleniyor” dedi.

ALATA, CARETTA CARETTA VE CHELONİA MYDAS’LARIN KESİŞME NOKTASI

2013 yılında düzenlenecek olan Akdeniz Oyunları’nın simgesinin deniz kaplumbağası olarak seçilmesinin sevindirici bir gelişme olduğunun altını çizen Uçar, “Mersin deniz kaplumbağaları bakımından Türkiye’nin bana göre en önemli kenti. Mersin, Kazanlı, Davultepe, Yüzüncü Yıl, Alata, Göksu deltası ve Anamur gibi çok önemli yuvalama kumsallarına sahiptir. Mersin kumsallarına Caretta Caretta deniz kaplumbağası yanında Chelonia Mydas deniz kaplumbağası türü de yuvalamaktadır. Özellikle Alata kumsalı her iki türün yuvaladığı bir kesişim noktasıdır. Geçen yıl burada iki türden 200 yuva tespit edilmişti” diye konuştu.

Doğayı korumak adına yapılan çalışmalara destek verdiklerini belirten Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek ise, “Yuvalama alanlarını korumak, kollamak, temiz tutmak, zarar vermemek hepimizin görevi. Doğal hayatı korumaya yönelik bu çalışmalara desteğimiz sürecektir. Odamız imkanlarını bu konuda da seferber edeceğiz” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2012 Perşembe 15:41:01
Güncelleme :24 Mayıs 2012 Perşembe 15:44:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?