2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Alevi-Bektaşi Dernekleri toplandı

Alevi-Bektaşi Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Atilla Erdem, kendilerinden azınlık olarak söz edilmesinden rahatsız olduklarını söyledi.

Alevi-Bektaşi Dernekleri Federasyonu Akdeniz Bölge Toplantısı, 15-16 Kasım tarihlerinde Mersin’de yapıldı. Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği ile Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı Mersin şubeleri ev sahipliğinde Toros Holiday In Otel’de yapılan toplantıya, federasyon ve bağlı derneklerin yöneticileri katıldı. Toplantıda ağırlıklı olarak AB İlerleme Raporu’ndaki "azınlık" ifadesiyle zorunlu din dersleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı konuları ele alındı.

Basına kapalı olarak yapılan toplantının ardından yayınlanan bildirgede, Aleviler’in AB İlerleme Raporu’nda kendilerinden "azınlık" olarak söz edilmesinden rahatsızlık duydukları belirtildi. Alevi-Bektaşi Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Atilla Erdem imzasıyla yayınlanan bildirgede, "Bizler cumhuriyetin asli unsurlarıyız. Bizler ayrım istemiyoruz. Alevilerin Diyanet İşleri Başkanlığı’nda temsil edilmesini istemiyoruz. Bizler mezhep kavgası vermiyoruz. Sadece kültürümüzü yaşatmak istiyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı lağvedilmelidir" denildi.

2 gün süren toplantı sonrasında yayınlanan bildirgede, özellikle zorunlu din dersi ve cemevleri üzerinde duruldu. Din derslerinin seçmeli olması istenen bildirgede, cemevlerinin de inanç ve ibadet merkezleri olduğu vurgulandı. Bildirgede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere bazı çevrelerin cemevleriyle ilgili sözleri üzerine başlatılan imza kampanyasının devam edeceği bildirildi. Bildirgenin dikkat çeken bir başka maddesinde de "Allah, Muhammed-Ali" üçlemesine vurgu yapılarak, şu ifadelere yer verildi:
"Alevi-Bektaşiler, inanç ritüellerinde Allah-Muhammed-Ali üçlemesine son derece önem verirler, buna saygı gösterilmesini isterler. Alevilik’in tarifinin kendileri dışındaki unsur ve makamlarca yapılmasından rahatsızlık duyarlar."

MERSİN (İHA) -
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2004 Perşembe 11:48:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?