8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Aleviler'in başkanlık kavgası

Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Mersin Şubesi'nin geçtiğimiz hafta sonu Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi'nde yapılan ancak çıkan kavga nedeniyle ertelenen 9. Olağan Genel Kurulu, Mersin'deki alevi kesimini farklı kutuplara böldü.

Divan Kurulu, çıkan olaylar sonrası genel kurulu tatil ederken, kavganın da "Mükerrer oy kullanma" meselesi yüzünden çıktığı ileri sürüldü. Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Mersin Şube Başkanı Hüseyin Ali Baysal, yaptığı açıklamada, kurulda çıkan kavganın, dışarıdan gelen birilerinin mükerrer oy kullanmak istemesi üzerine meydana geldiğini ileri sürdü. Genel kurulun yapıldığı gün, dışarıdan yabancı insanların salona getirildiğini savunan Baysal, "Bu insanların amacı da seçimi iptal ettirmekti. Sonuçta bu insanlara tepki gösteren üyelerimizin itirazları neticesinde de maalesef istenmeyen görüntüler yaşandı" dedi.

Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Mersin Şubesi olarak, genel kurul sonuçlanamadığı için yetkinin şu anda Divan Heyeti'nde olduğunu kaydeden Baysal, "1 ay içinde ya yeniden seçime gidilecek ya da genel merkezimiz tarafından geçici bir yönetim oluşturulacak. Çünkü derneğimizin tüzüğü buna göre düzenlenmiştir" diye konuştu. Baysal, Türkiye'nin içinden geçtiği kritik süreçte, toplum olarak sağduyuya sahip çıkılması gerektiğini ifade ederek, alevilerin ve aleviliğin toplumsal ve ulusal bir platformda bu kadar kazanımlar elde ettiği bir süreçte, bu tür olayların yaşanmasının kendilerini derinden üzdüğünü vurguladı.

Genel kurulda başkanlık için yarışan Nuri Özdemir ise haksız ithamlarla insanların kafasının bulandırıldığını öne sürerek, "Ben Başkan Baysal'ı 'Herkesin gözü bizim üzerimizde' diye uyarmama rağmen, sandıkların başında yanlış müdahalelerde bulundu. Bunu bizim kültürümüzün kabul etmesi mümkün değil. Doğrusu ben utanıp geri çekildim. Baysal'ın seçim organizasyonunu o boyuta getirmesi hiç doğru değil. Çok yanlış bir seçime gidildi. Düşüncemiz dahi alınmadı. İnsanlara izdiham yaşatıldı. Tüm uyarılarımıza kulak tıkandı. Halk isyan ediyor ve salonu terk edip gidiyor" diye konuştu. Seçim günü yaşanan olayların herkesi üzdüğünü belirten Özdemir, "Bizim kültürümüz çok hassastır. İnsanlarımız bu tür şeylere çok alışkın değildir. Bu arkadaşımızın olayı farklı boyutlara getirmesi de dolayısıyla tüm camiayı etkilemiştir" şeklinde konuştu.

Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Mersin Şubesi'nin eski yönetim kurulu üyesi Ali Ceren de, 6 yıl boyunca bu dernekte yöneticilik yaptığını ifade ederek, "Burası bir inanç merkezidir. Buraya eğri giren insanın doğru çıkması lazım. Seçim günü bana Hüseyin Ali Baysal, 'Sen oy vermek için benden rüşvet istedin' dedi. Bu bana yapılan bir hakarettir. Ben de yapılan hakaretleri hazmedemedim ve Hüseyin Ali Baysal'ın üzerine yürüdüm fakat, o an aklıma bir inanç merkezinde olduğumuz geldi. Benimle Hüseyin Ali Baysal arasında yaşanan tartışma nedeniyle divan, genel kurulu tatil etti. Konuyla ilgili olarak genel başkana dilekçe yazdık ve suç duyurusunda bulunduk" diye konuştu. Bu arada, genel kurulda yaşanan tartışmaların, yaklaşık 6 ay önce gerçekleştirilen bir Cem töreni sırasında meydana gelen olaylarla başladığı ileri sürüldü. Edinilen bilgiye göre, "Alevi dedesi" olarak bilinen Niyazi Budak'ın başkanlığında yapılan Cem töreni sırasında, Başkan Hüseyin Ali Baysal ve arkadaşları salonu terk etti. Bunun üzerine, alevi dedesi ile yönetimin arasında başlayan gerginliğin, genel kurulda da bu noktaya geldiği belirtiliyor.

 

iha
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2007 Çarşamba 13:04:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?