4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Alman işadamlarından MTSO'ya ziyaret

Almanya'nın Essen Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Dirk Grünewald, Mersinli işadamlarıyla ticaret yapmak istediklerini belirterek, iki kent arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi için çaba göstereceklerini söyledi. 

Essen Sanayi ve Ticaret Odası Heyeti, Adana'da yaptıkları temasların ardından Mersin'e geçerek burada Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) yetkilileri ile görüştü. Mersin ve Essen kentlerinin ekonomik potansiyeli, turizmi, sosyal-kültürel işbirliği fırsatları ve birlikte yapılabilecek projeler hakkında görüş alış verişinde bulunmak amacıyla yapılan ziyarette konuşan MTSO Meclis Başkanı İbrahim Kiper, Türk-Alman dostluğunun 1. Dünya Savaşı'na kadar uzandığını ifade ederek, iki kent arasındaki ticari ilişkilerin artmasını umduklarını kaydetti. 

Alman heyete Mersin ekonomisi ve kentin Türkiye'ye katkıları hakkında bir sunum yapan Kiper, uluslararası limanı ve serbest bölgesi ile Mersin'in ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. 

Mersin Serbest Bölgesi'nin 2005 yılı itibarı ile yüzde 9 ticaret hacmiyle Türkiye'deki serbest bölgeler arasında 6. sırada bulunduğuna dikkat çeken Kiper, Mersin Limanı'nın da yılda 4 bin gemi operasyonu ile önemli bir yere sahip olduğunun altını çizdi. Kiper, "Mersin, meyve üretiminde Türkiye'de birinci sırada, sebze üretiminde ise 6. sırada. 

Kent, sahip olduğu işçi sayısı ile ülke genelinde 15. sırada yer alırken, istihdam oranı ile de 17. sırada bulunuyor" dedi.
Essen Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Dirk Grünewald da, Mersin Limanı'nı gezme fırsatı bulduklarını ve olumlu izlenimler elde ettiklerini belirterek, iki kent arasında ticaret yapılabilecek noktalar bulduklarını kaydetti. 

Essen Sanayi ve Ticaret Odası olarak amaçlarından birinin de küçük ve orta boy işletmelerin önünü açmak olduğunu dile getiren Grünewald, ticari ilişkilerin artması için daha çok bu tür işletmelere yönelik çalışmalar yapmayı planladıklarını söyledi. 

Essen Sanayi ve Ticaret Odası'na üye 50 bin firma bulunduğunu ifade eden Grünewald, Almanya'nın en büyük 15 firmasının da yine kendilerine üye olduğunu belirtti. İki ülke arasında geçmişte de birçok ilişki bulunduğunu vurgulayan Grünewald, "Geçmişte Türkiye'ye giden birçok silah, Essen'de yapıldı. Bu yüzden silah dostluğumuz da var" diye konuştu. 

Mersin hakkında sinevizyon gösterimi ile devam eden ziyaretin ardından MTSO Meclis Başkanı Kiper, Grünewald'a bir plaket vererek teşekkür etti.
İHA
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2006 Cuma 12:26:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?