2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Almanlar Tarsus'a kilise istiyor

Almanya Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz, Almanya Federal Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz, Tarsus'taki mevcut kilisenin aktif kullanımı veya bunun yerine yeni bir kilisenin yapılması konusunda resmi başvuruda bulunduklarını söyledi.


Cuntz ve Polenz, beraberinde TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Murat Mercan ile birlikte Saint Paulus Müzesi'nde incelemelerde bulundu. Ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Almanya Büyükelçisi Cuntz, 2008 yılının Saint Paul yılı olarak ilan edilmesiyle tüm dünyanın gözünün Tarsus'a çevrildiğini söyledi. 2 hafta sonra Tarsus'a çok sayıda turistin geleceğini dile getiren Büyükelçi Cuntz, ''İlk defa bu güzel şehirde bulunuyoruz. Bu tarihi şehirden çok etkilendik.


2000. doğum yıldönümü olan Aziz (Saint) Paulus'un doğduğu yer olan Tarsus'ta böylesine önemli tarihsel bir yılda çok sayıda etkinliğin planlanmış olması bizi çok sevindirdi'' dedi. Cuntz, ''Bu yer, din özgürlüğü ve hoşgörü için bir işaretin verileceği bir yer olabilir. Bunlar Türkiye'nin de kabul ettiği değerler. Yakın zamanda burada bütün dünyadan gelen hacılara açık olan bir Hristiyan kilisesinin faaliyete geçmesini umut ediyorum. Türkiye'nin bu güzel bölgesine seyahat edenlerin ilgisini çekecek büyük bir atraksiyon olacaktır'' diye konuştu.


Almanya Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz ise konuşmasında, 2008 Saint Paul yılı nedeniyle dünyanın dört bir tarafından yüzbinlerce insanın Tarsus'a geleceğini, Hristiyan alemi için çok önemli bir kişi olan ve Hz. İsa'nın en önemli havarilerinden biri olan Saint Paul'un izini sürecek olanların Tarsus'u ilgi odağı haline getireceklerini ifade etti.

Saint Paul'un dünyanın bir değeri olduğunu ve bu değere Tarsuslu hemşerilerinin de sahip çıkacağına inandığını belirten Polenz, ''Bu toprakların insanları, bu toprakların insanı olan Saint Paul'a sahip çıkmalıdır. Mevcut bu kilisenin aktif olarak kullanımı konusunda başvuruda bulunduk. Burada Saint Paul yılı nedeniyle ücret alınmadan ibadet edilebilecek ve ayin yapılabilecek. Biz burasının kilise olarak daha sonraki yıllarda da hizmet vermesini istiyoruz. Eğer sonraki yıllarda burasının kilise olarak kullanılmasına izin verilmezse bu kez Tarsus'un başka bir yerinde kilise açılmasını istedik. Taleplerimiz değerlendiriliyor. Biz kilise
başvurusunu yaptık. Ankara'da yaptığımız görüşmelerde olumlu sonuçlar aldık'' şeklinde konuştu.


Polenz, "Tarsus'a gelecek olan insanlara, hacılara dua etme imkanı da verilmesi çok önemli. Özellikle Türkiye dış siyaseti açısında saygılık kazanacak. Saint Paulus, kültürel bir mirastır. Tarsus'ta dünyaya bir işaret verilmesi gerekiyor. Çok sayıda insan Tarsus'a gelecek, Saint Paulus yaşadığı kenti görmek isteyecektir" dedi.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan ise konuşmasında, Türklerin geçmişten bugüne tüm inançlara hoşgörüyle yaklaştığını, geçmişte Hristiyanlara inanılmaz baskıların yapıldığı dönemde dahi Türklerin büyük bir hoşgörü göstererek, inançlara ne denli saygılı ve hoşgörülü olduğunu gösterdiğini ifade etti.
Milletvekili olarak şu anda adı Saint Paul Anıt Müzesi olan eski kilisenin tekrar kilise olarak kullanılmasında mahsur görmediğini dile getiren Milletvekili Mercan, ''Almanya'da yüzlerce cami var.

Hatta kiliseden bozma camiler de var. Masraflarını kendileri karşılamak üzere kilise tahsis edilmesinde bir sakınca görmüyorum. Bununla birlikte yasalarımıza göre nasıl kilise kurulacağının da prosedürü var. Ama biz mademki hoşgörülü bir milletiz Hristiyan aleminin de kilise talebinin karşılanması gerektiği kanaatindeyim. Saint Paul, Hristiyan dünyası için çok önemli bir şahsiyet. İnanç turizmi açısından da baktığınızda Tarsus'a binlerce turist gelecek ve ekonomimize de katkı sağlayacaktır'' dedi.

İha
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2008 Çarşamba 03:05:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?