5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Almanlar Türkleri tanıyor

13 yıldır yana Türkiye'ye gelen Alman eğitimciler, burada meslektaşlarıyla hem bilgi ve birikimlerini paylaşıyor, hem de Türklerin örf ve adetiyle birlikte kültürünü de yakından tanımaya çalışıyor.

1996 yılında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Almanya'nın Suttgart şehrine gönderilen ve burada Türk çocuklarının eğitimi noktasında çalışmalarda bulunan Cahit Kesen'in, o dönemlerde kurduğu ilişkiler bugün meyvesini verdi. Görev yaptığı Emmendingen beldesinin kendi yorumuyla 'çok sorunlu bir bölge' olduğuna dikkat çeken Kesen, bölgede yaşayan Türk ve Alman aileleri arasında büyük bir anlaşmazlık yaşandığını, sorunun temelindeyse kendisinde önce görev yapan Türk öğretmenin bırakmış olduğu kötü izlenimler olduğunu anlattı.

Söz konusu sorunu çözebilme noktasında Almanya'da faaliyet gösteren Grund ung Hauptschule mit Werkrealschule ile Mersin'de eğitim-öğretim faaliyetlerinde bulunan Yusuf Kalkavan Anadolu Lisesi arasında 'kardeş okul' ilişkilerini kurduğunu dile getiren Kesen, daha sonra Alman eğitimcileri Türkiye'ye davet ederek, burada Türk insanını yakından tanımalarını sağladığını dile getirdi. Kesen, "Buraya gelen Almanlar, Türklerin hiç de tanıdıkları gibi insanlar olmadıklarını anladılar. Burada bizim yaşam tarzımızı, kültürümüzü yakından tanıdıkça bize adeta hayran kaldılar" dedi.

Almanya'da yaşayan Türklerin, kendi kültürlerini çok iyi yansıtamadığını ve oranın yaşamına ayak uyduramadığını savunan Cahit Kesen, Mersin'e gelen Almanların buradaki yaşama yakından tanık olarak, kafalarındaki tüm önyargıları yıktıklarını ve çok farklı izlenimler bıraktıklarını söyledi. Kesen, karşılıklı kültürel etkileşimin sadece eğitimciler düzeyinde kalmadığını, Türk ve Alman çocuklarını da bir araya getirip, birbirlerini yakından tanımalarını sağladıklarını ifade etti. Kesen, karşılıklı
etkileşimle birlikte aradaki buzları da erittiklerini sözlerine ekledi.

Grund ung Hauptschule mit Werkrealschule Okul Müdürü Traugott Ruske ise, 'Kardeş Okul Projesi' öncesinde Türkiye hakkında hiçbir bilgisi olmadığını ifade ederek, "Proje kapsamında Almanya'da doğmuş Türk çocuklarını Türkiye'ye getirip, onların kendi anavatanlarını tanımalarını sağladık. Bunu yaparken bizler de Türk insanını yakından tanıdık. Onların hiç de bizim tanıdığımız gibi insanlar olmadığını gördük. Bir başka deyişle de Türkiye'nin bambaşka bir yüzünün olduğunu gördük. Farklı bir Türkiye tablosuyla karşılaştık ve bunu da gittiğimiz her yerde anlatıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'yi sadece Almanya'da yaşayan Türklerin yaşantıları ve Alman basınında yer alan terör haberleriyle tanıdıklarını kaydeden Traugott Ruske, tüm bunların da Türkiye için çok kötü bir tablo ortaya koyduğunu belirtti.

Öte yandan Grund ung Hauptschule mit Werkrealschule adlı okuldan gelen Alman eğitimciler, Yusuf Kalkavan Anadolu Lisesi'ndeki meslektaşlarıyla birlikte Mersin'in merkez ilçesi Mezitli'ye bağlı Tece beldesinde yer alan Fasıl Restaurant'ta gerçekleştirilen gecede bir araya geldi.

Yaklaşık 10 gündür Mersin'de bulunan Almanlar, halaylar çekti, kolbastı oynadı. Alman eğitimcilerin, yarın sabah Almanya'ya gideceği öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2009 Çarşamba 11:46:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?