3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

ALS hastası ressamdan resim sergisi

Fenerbahçeli eski futbolcu Sedat Balkanlı gibi 14 yıl önce ALS hastalığına yakalanan Ressam Halil İbrahim Yağcı, 3. kişisel sergisini açtı.

Eskişehir'deki Yunus Emre Resim Yarışması'nda 2.'lik ödülü alan Yağcı'yı 3. kişisel sergisinde eşi Gülay Yağcı da yalnız bırakmazken, sergiye, sanat severler büyük ilgi gösterdi.

Mersin Devlet Resim Galerisi'nde 2.5 yıllık bir çalışmanın ürünü olan 37 eserini sergileyen Yağcı, oldukça mutlu olduğunu söyledi.

14 yıl önce yakalandığı ALS hastalığı nedeniyle hayata küsmeyen ve kendini sanata adayan Yağcı, resim yapmanın kendisini hayata bağladığını söyledi. Yakalandığı hastalık nedeniyle konuşma, yutkunma ve yürüme zorluğu çeken Yağcı, bu tür hastalara önerilerde bulunarak, "Yazı yazsınlar, resim yapsınlar, kitap yazsınlar, ömürlerini uzatsınlar" dedi.

Bu tip uğraşların ömrü uzatacağını düşündüğünü ifade eden Yağcı, "Ben resimle hayata bağlanıyorum. Yapmadığım zaman daha karamsar oluyorum, moral çöküntüsü yaşıyorum. Resim yapınca daha aktif oluyorum. Bu şekilde beynin de çalıştığını düşünüyorum" diye konuştu.

Hastalığından bu yana kocasına büyük destek olan ve onun duygularına tercüman olmaya çalışan eşi Gülay Yağcı ise, kocasının küçük yaşlardan beri resim yaptığını kaydederek, 14 yıl önce aniden başlayan hastalığın yavaş yavaş seyrettiğini ve kocasının bir takım yeteneklerini kaybettiğini söyledi. Kocasının yardım alarak yürüyebildiğini, hareketlerinin zayıfladığını, konuşma ve yutkunma güçlüğü çektiğini belirten Gülay Yağcı, ancak tüm bu olumsuzlukların onun resim yapmasını engelleyemediğini kaydetti.

Eşinin resim yaparken hiç zorlanmadığını ifade eden Gülay Yağcı, "Bu hastalığın tedavisi yok. Bir ilacı var, 6-7 yıldır kullanıyor ama ilacın etkisinin olup olmadığı belli değil. Bu tip hastalardan iyileşen şu ana kadar olmadı. Bu hastalığa yakalananlar hayattan umudunu kesmiş haldeler. Biz umut olması açısından 'ayaktayız' demek için bu sergiyi açtık. Genelde eserlerinde doğaçlama, manzara türü resimler bulunuyor. Bunlar onu hayata bağlıyor. Küçücük bir balkonumuz var resimlerini orada yapıyor. Resim, hiçbir zaman geçim kaynağı olmadı. Kendisi emekli, kendi yağımızla kavruluyoruz. Resim yapmak ona mutluluk veriyor" dedi.

.
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2008 Salı 15:25:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?