30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Altın çilek keçi yemi oldu

ALTIN ÇİLEK KEÇİLERE YEM OLDU

Mersin'in Silifke ilçesinde AK Parti Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen'in girişimiyle Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) tarafından 2 dönümlük arazide deneme amaçlı üretimine başlanan ve kamuoyunda "altın çilek" olarak da bilinen yer kirazı, satılamayınca keçilere yem oldu.

Türkiye'de sadece Silifke'de üretimi yapılan yer kirazı piyasaya ilk çıktığında kilosu 170 TL'den alıcı bulurken, bir televizyon programında yer kirazı hapının ölüme götürdüğünün söylenmesi üzerine hasadı yapılan yer kirazı elde kaldı. "Toplanan yer kirazları artık keçilere yem oluyor" diyen üretici Resul Saygılı, "İki yıl önce Türkiye'de ilk defa yer kirazı üretimine başladım. İki yıldır satışlarımız iyi gidiyordu. Ancak son zamanlarda bir televizyon programında yer kirazı hapının çok tehlikeli ve ölümlü sonuçlara götürüyor demeci verilmesi üzerine satışlarımız bıçak gibi birden kesildi. Son bir haftadır yer kirazı alan yok. Kaldı ki yer kirazını Başbakanımız Recep Tayip Erdoğan, Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, ilçemize gelen bakanlarımız afiyetle yediler. Bizler her zaman yiyoruz. Bilir bilmez yapılan olumsuz demeçler biz üreticileri büyük bir sıkıntıya sokmuştur. Bu yanlışın düzeltilmesi için gerek Tarım Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın insan sağlığına yer kirazı meyvesinin yenmesinin herhangi bir sakıncası yoktur demeleri gerekmektedir. Merdiven altı diye tabir edilen yerlerde üretilen yer kirazı olup olmadığı da bilinmeyen hapları kullanan ve sağlığından olanlar yer kirazının meyvesini yesinler. Ne olduğu bilinmeyen şeylerden uzak dursunlar. Biz üreticiler çok mağdur olduk. Bugün 400 kg yeri topladım ancak satamadım. Satamadığım yer kirazlarını keçilere yem olarak verdim. Altın çilek adı altında çeşitli kimyasalları bir araya getirip internetten zayıflama ilacı olarak satıyorlar. Sonra da çıkıp bizim meyveleri kötülüyorlar. Ben bunu kabul etmiyorum. Devlet yetkililerimizden bu konunun düzeltilmesi için yardım bekliyoruz" dedi.

İki yıl önce üretimine başlanan yer kirazının zamanında proje koordinatörlüğünü yaparak Silifke'de üretimini sağlayan Ahmet Tanrıverdi ise, "İki yıldır üreticimiz bu ürünün satışından çok memnundu. Ancak bir haftadır sahte haplardan, içerisinde ne olduğu bilinmeyen bu haplardan yer kirazı üreticileri büyük bir zarar gördü. Bir bayanın televizyon programına çıkıp yer kirazını kötülemesi üreticiyi vurdu. Yer kirazı taban yaptı. Bugün Türkiye geneline 4 milyon yer kirazı fidesi dağıtıldı. Şimdi ne olacak?

Birilerinin çıkıp bunu düzeltmesi gerekir. Meyvenin hiçbir yan etkisinin olmadığının söylenmesi gerekiyor. Aksi takdirde binlerce üretici büyük bir zarar görecek. Yer kirazının üretiminde hiçbir zirai ilaç kullanılmaz, tamamen doğaldır" diye konuştu.

2 dönüm arazide ekilen yaklaşık 2 bin yer kirazı fidanından yılda 4-5 ton üretim yapılıyor.

ALTIN ÇİLEK KEÇİLERE YEM OLDU
ALTIN ÇİLEK KEÇİLERE YEM OLDU
ALTIN ÇİLEK KEÇİLERE YEM OLDU
ALTIN ÇİLEK KEÇİLERE YEM OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2011 Pazar 13:52:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Bahr IP: 83.93.54.xxx Tarih : 24.05.2011 12:39:38

Bizim milletimiz iste boyle bir kisi oldu diye altin cilek kotu oluyor, kim bilir neden nasil öldu. allah rahmet eylesin. meyve bu zayiflama ilaci degilki. yemesini icmesini bilmemiz lazim.....Ellerinize saglik seygili hemserilerim. selamlar saygilar