3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Alzheimer için psikolojik destek

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zülal Erkan başkanlığında alzheimer hastası yakınları için destek grubu oluşturuldu.


13 kişiden oluşan grup üyelerine ilk olması nedeniyle "İlk Adım Etkileşim Grubu" adı verildi.


Destek grubu çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Zülal Erkan, alzheimer hastalığının ilerleyici bir nörolojik hastalık olduğunu belirterek, "Hafızayla ilgili sorunların yoğunluğu, işlevsel olarak kişinin günlük yaşamını da engellediği görülmektedir. Günümüzde henüz hastalığın tedavisi olmadığı bilinmektedir. Bu nedenle hastalığın erken tanısı hastanın yaşam kalitesinin mümkün olduğunca yüksek tutulması açısından önemlidir" dedi.


Hastaların hastalıkları süresince bakıma ihtiyaç duyduklarını, ülkemizde hastalıkların çoğunun evde bakıldığını ifade eden Erkan, "Bu hastalara kaliteli, sağlıklı bakım verecek kurum ve kuruluşlar maalesef yok denilecek kadar azdır. Alzheimer hastasına bakmak oldukça pahalı, hasta yakını için yorucu ve hatta tüketicidir. 24 saat bakıma ihtiyaç duyan hastanın yakını sosyal izolasyon yaşar, kendine zaman ayıramaz hale gelir. Ekonomik ve psikolojik bir çöküş yaşar. Ailenin diğer üyelerinden ve arkadaşlarından uzaklaşır. Bunlar çoğu bakım veren hasta yakınlarının yaşamış oldukları ortak sorunlardır. Tüm bu yaşantılar hasta yakınında duygusal ve davranışsal problemlere yol açmaktadır. Hastanın tekrarlayan soruları, cümleleri, hafıza kaybı, idrar kaçırma, zaman ve yer bilgilerini yitirme gibi belirtilerine alzheimer hasta yakınının uyum sağlayıp paniğe kapılmadan doğru tepkiler vermesi hem hastası hem de kendisi için doğru baş etme stratejileri geliştirmesi için psikolojik desteğe ihtiyaç duymaktadır" diye konuştu.
Alzheimer hastalığı süreç olarak çok uzun süren bir hastalık olduğunu ifade eden Erkan, şöyle konuştu:
"Doktor kadar destek gruplarının da hasta yakınlarına yardımcı olması gerekiyor. Hasta zaten kendi hastalığının farkında değil. Çektiği acıların, yapılanların farkında değil. Bunları çekenler hasta yakınları. Hasta yakınlarının mutlaka destek alması gerekiyor. Böyle bir dernek kurulduğu ve böyle bir destek grubu oluştuğu için Mersinliler adına çok mutluyuz. Hastanın tedavisi kadar hasta yakınlarının da çok rahat olması gerekiyor."


Yrd. Doç. Dr. Zülal Erkan tarafından geçtiğimiz yıl hasta yakınlarına destek sunabilmek amacıyla başlatılan çalışma çerçevesinde ilk kez yardım alan destek grubu 13 kişiden oluşuyor. "İlk Adım Etkileşim Grubu"na öncelikle hastalığın getirmiş olduğu engeller ve bunları en sağlıklı bir biçimde nasıl bertaraf edebilecekleri, hastalığın vermiş olduğu stres ile nasıl başa çıkabilecekleri, tükenmişlik, öfke ve kızgınlık duyguları ile daha sağlıklı nasıl yönetebilecekleri konularında bilgiler veriliyor. Dernek aracılığıyla hasta yakınlarına sunulan bu psikolojik destek hizmetinin, hasta yakını için yarattığı zorlayıcı durumlarla uygun başa çıkma stratejilerini öğrenerek, olumsuz etkilerini en aza indirilebileceği düşünülüyor. Hasta yakınları derneğe gelerek derneğin düzenlemiş olduğu eğitim seminerlerine katılıyor, hastalık hakkında bilgilenirken bir yandan da psikolojik destek alıyor.

iha
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2008 Pazar 14:18:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?