30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Anadolu kültürü taşlara hayat verdi

ANADOLU KÜLTÜRÜ DENİZ TAŞLARINA HAYAT VERDİ

Mersin'in Erdemli ilçesinde, Halk Eğitim Merkezi ve ASO Müdürlüğü bünyesinde açılan "El Sanatları ve Taş Bebek" kursunda işlenen deniz taşları her yönüyle Anadolu kültürünü yansıtıyor.

Çini ve El sanatları usta öğreticisi Emine Kurtulan, deniz taşlarından biblo yapımının düşük maliyetli olmasının yanı sıra eserlerin estetiği ve Anadolu kültürünü yansıtması bakımından sanatsal anlamda son derece değerli eserler ortaya çıktığını belirtti. Kurtulan, "Şuanda ilk açtığımız kursta 20 kursiyerimiz eğitim görüyor. Hiçbir maliyeti olmadan sadece deniz taşları ile taş bebek yapıyoruz. Deniz taşlarına çoğunlukla Anadolu kültürünü yansıtan şekil ve desenlerle işliyoruz. Bu taş bebeklere yöresel

kıyafetler giydiriyoruz. Kursiyerlerimiz burada öğrendikleriyle kendilerine ilerde küçük bir atölye yaparak ekonomik olarak da kazanç sağlayabilirler" dedi.

Anadolu kültürünü yansıtan eserlerin hayli ilgi gördüğünü, 5 ile 30 TL arasında fiyatlarla satışa sunulduğunu ifade eden Kurtulan, "Deniz taşlarından yapmaya başladığımız taş biblolar ya da taş bebeklerimiz turizm sezonunda hayli ilgi göreceğini düşünüyoruz. Ancak bu eserlerin meraklıları ile buluşturabilecek bir mekan ihtiyacı da doğacak. Burada öğrendikleri bilgilerle kursiyerlerimiz ileri de küçük bir atölye bile açıp iyi bir kazanç elde edebilirler" diye konuştu.

İlçede 283 mesleki, teknik ve sosyal kurs açıldığını belirten Erdemli Halk Eğitim Merkezi ve ASO Müdürü Ömer Okur, "Geçmiş yıllarda 40 dalda kurs verilirken bu yıl 72 dalda insanlarımıza kurs alma imkanı sağlanmıştır. Buna paralel olarak ta kursiyer sayımızda yüzde 20'nin üzerinde bir artış yaşanmıştır. Şu an ilçemizde 4 bin 797 kursiyer kurslarımızdan faydalanmaktadır" dedi.

Özellikle de aile ekonomisine katkı sağlayan kursların yoğun şekilde talep gördüğünü anlatan Okur, "Mesleki kurslara olan talep oldukça yoğun. El sanatları ilgi görüyor. Bunda aile ekonomisine sağladığı katkı oldukça etkili oluyor. El sanatları ve Taş Bebek kursunun da hayli ilgi gösterileceğini düşünüyorduk. Düşündüğümüz gibi de oldu . Anadolu kültürünü yansıtan bu şirin eserlerin çok büyük ilgi göreceğini ortada" diye konuştu.

ANADOLU KÜLTÜRÜ DENİZ TAŞLARINA HAYAT VERDİ
ANADOLU KÜLTÜRÜ DENİZ TAŞLARINA HAYAT VERDİ
İHA
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2011 Perşembe 12:20:02
Güncelleme :3 Şubat 2011 Perşembe 15:07:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?