2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Anızla birlikte geleceğimizde yanıyor

Mersin Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ateş, anız yakmanın vereceği zararın faydasından çok daha fazla olduğunu söyledi.

Ateş, anız mevsimi nedeniyle yaptığı açıklamada, çiftçileri, anız yakmanın zararlı olduğu konusunda uyardı. "Anızla birlikte geleceğimiz de yanıyor" diyen Ateş, anızın neden yakıldığını çözmekte zorlandığını belirtti.

Modern tarımda anız yakmanın yeri olmadığını ifade eden Ateş, "Tarımda esas olan toprağın verimliliğini, dayanıklılığını sağlamaktır. Hedef gelecek asırlar olmalıdır" dedi. Çiftçinin anızı, daha iyi bir tohum yatağı hazırlamak ve yabancı otları yok etmek için yaktığını anlatan Ateş, halbuki anız yakmanın sağlayacağı faydanın, vereceği zararın yanında çok küçük kaldığını söyledi.

Hasat sonrası anızın yakılmasının toprak ve su kaybını artırarak, verimi düşürdüğünü söyleyen Ateş, "Tarım tekniğinde anızı yakmak son derece yanlış bir yöntem. Yakma sonucu karşılaşılan zararların çoğunu telafi etmek mümkün değil" diye konuştu.

Mehmet Ateş, anız yakma sonucu karşılaşılan zararları ise şöyle sıraladı; "Anızı yakmakla topraktaki organik maddeyi yok ediyoruz, topraktaki organik madde miktarının azalması ve yok olması toprakları daha verimsiz ve erozyona daha hassas duruma getirmektedir. Sap ve anızların yakılması ile bitki büyümesini teşvik eden karbon ve azotun kaybının da arttığı bilinmektedir. Anız yakmanın diğer bir zararı toprak yüzeyinde bulunan mikroorganizmaları öldürmesidir."

Anızın yakılmasıyla kağıt sanayimizin hammaddesi olan selülozun yok olduğunu anlatan Ateş, sözlerine şöyle devam etti: "Mikroorganizmaların yüzde 80'inin zarar görmesi sonucu verimde de azalma olduğu bilimsel olarak ortaya konulmuştur. Anız yangınları ortamın kirlenmesine sebep oluyor, atmosfere giden gazların havanın dengesini değiştirdiği bilinmektedir. Anız yakımı doğal dengeyi de bozmaktadır, yangın sırasında arazide yaşayan pek çok yabani hayvan yuvalarını terk etmekte veya ölmektedir. Anız yangınları komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünlere, traktörlere, meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon direklerine, civardaki yerleşim yerlerine, özellikle de ormanlarımıza telafisi mümkün olmayan zarar vermektedir. Anızların yakılmasıyla hayvan yemi olarak kullanılmasından başka birçok yararı olan sap ve samanda yok edilmektedir."

 

.
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2008 Cuma 12:54:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?