2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Antep fıstığı 5 YTL'den alıcı buluyor

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Nuru, Senir ve İmambekirli köylerinde yaygın olarak üretimi yapılan Antep fıstığı, üreticisinin yüzünü güldürüyor.

Her yıl yaklaşık 400 tonun üzerinde ürün alınan köylerde, 340 binin üzerinde fıstık ağacı bulunuyor. Antep fıstığı dikiminin her geçen yıl arttığı Nuru, Senir ve İmambekirli köylerinde, vatandaşların yüzde 80'i geçimini fıstıktan sağlıyor.

Yaş olarak toplandıktan sonra elekte kabuğu kavlatılan Antep fıstığı, yaş olarak kilosu 5 YTL'den alıcı buluyor. Geçen yıllarda 2-3 YTL arasında satılan ve üreticisinin masrafını bile karşılamayan Antep fıstığı, oluşan yeni fiyatlarla köylünün umudu oldu.

Antep fıstığını yaş olarak toplayıp kabuğunu elleriyle ayıklayan ve daha sonra kurutulmak için sergenlere seren fıstık ürecileri, fıstıkları kuru olarak satmak için tüccarların gelmesini bekliyor. Küresel ısınmadan dolayı rekoltenin düştüğünü belirten üretici Mahmut Açıkbaş, "Türkiye'nin en kaliteli, baklavacıların renginden ve tadından dolayı tercih ettiği tek ürün bizim yetiştirdiğimiz fıstıklardır. Yetiştirdiğimiz fıstıkları yaş olarak kalitesine göre 4 ila 5 YTL arasında satıyoruz. Henüz kuru fıstık
fiyatları belirlenmediği için kuru fıstık satımına başlamadık" dedi.

Bölgeye Antep fıstığı işleme ve paketleme tesisi kurulmasını isteyen Açıkbaş, "Fıstıklarımızı elimizde insan gücü ile işlemeye çalışıyoruz. Bu da bizleri yoruyor ve zamanımızı alıyor. Bölgeye yapılacak bir fıstık işleme fabrikası ile hem ürünlerimizi daha çabuk işler hem de iç ve dış piyasaya daha hızlı ulaştırabiliriz. Bölgenin kalkınması için gerekli olan fabrikanın yapılması için yetkililerimizden yardım bekliyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2008 Salı 11:01:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?