3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Antik Çağ'da zeytinyağı ve şarap

Mersin Üniversitesi Kilikia Arkeolojisini Araştırma Merkezi (KAAM), Antik Çağ'daki zeytinyağı ve şarap üretimini masaya yatıracak.

KAAM tarafından 6-8 Kasım 2008 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Merkez Kampüsü Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde "Antik Çağ'da Anadolu'da Zeytinyağı ve Şarap Üretimi" başlığı altında gerçekleştirilecek olan sempozyumda arkeolojik materyaller de değerlendirilecek.

Antik Dönem'de Anadolu'da zeytinyağının yanı sıra bitkisel yağ üretimiyle birlikte arkeolojik kazılarda ya da yüzey araştırmalarda ortaya çıkan; şarap üretim donanımları ile tahıl işleme donanımları ve bunların tipolojileri konusunun ele alınacağı sempozyumda; zeytinyağı ve şarap üretimiyle bağlantılı, bölgesel yerleşim ve üretim ilişkileri, bölgesel ya da yerel üretim kapasiteleri, ticari bağlantılar, üretim nakliyeleri, nakliyede kullanılan donanımlar da görüşülecek.

Sempozyumda; Anadolu ve diğer bölgeler arasındaki üretim donanımlarının benzerlikleri ya da farklılıklarıyla birlikte tespit edilen üretim donanımlarının, arkeolojik çalışma konularında nasıl kullanılmaları gerektiği ve ne derecede arkeolojik çalışmalara katkı sağlayabileceklerine yönelik bildirilerin de ele alınacağı kaydedildi.

Konuyla ilgili olarak Mersin Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamada, şu bilgilere yer verildi: "Anadolu'da tespit edilmiş zeytinyağı ve şarap üretimine ait arkeolojik verilerin bir arada değerlendirilmesi bu çalışmanın hedefleri arasındadır. Son yıllarda ilginin artmakta olduğu tarımsal üretim teknolojileriyle bağlantılı konulardaki çalışmaları paylaşmak, bu konularda üretilen bilgiyi paylaşıma açmak ve katılımcıların karşılıklı olarak bilgi alışverişinde bulunmasını sağlamak sempozyumun hedefleri arasında yer almaktadır."

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 09:52:40
Güncelleme :5 Kasım 2008 Çarşamba 10:06:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?