5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Antik kentte kazılar başladı

Mersin'in merkez Mezitli ilçesinde, Roma Dönemi'nin en önemli liman kentleri arasında gösterilen 'Soli Pompeipolis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları başladı.

9 Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında 1999 yılından bu yana sürdürülen kazıların bu yılki ayağı; Sütunlu Cadde ile Soli Höyük'te gerçekleştirildiği vurgulandı.

Geçmiş yıllarda yapılan kazılarda Sütunlu Cadde ve bu caddenin yanında yer alan yolda oldukça önemli bulgulara ulaşıldığını hatırlatan Kazı Başkanı Remzi Yağcı, söz konusu yoldaysa Bizans Dönemi'ne ait dükkanların olduğunu tahmin ettiklerini ve kazılarda elde edilen mimari kalıntıların kendilerine bu noktada önemli ipuçları verdiğini anlattı.

Soli Höyük'te de Hitit katlarında çalışmaların sürdürüldüğüne dikkat çeken Yağcı, M.Ö 2000 yılında Hititler Dönemi'nde bölgenin 'Kizzuwatna' olarak adlandırıldığını belirterek, bu yılki kazılarda bir bakıma Kizzuwatna kültürünü araştırdıklarının altını çizdi. Yağcı, "Bununla ilgili olarak çok önemli bulgular ele geçti.

Daha önceki yıllarda Hitit katlarından bir zaire küpü bulduk. Bu zaire küpünün içinde aynı zamanda ölçek kabı ve buğday kalıntıları da vardı. Bu çok önemli bir arkeolojik veri. Bunları tarihlemek için analizlerini yaptırdık ve bunun M.Ö.1480 ile 1320 tarihleri arasında olduğunu belirledik. Böylelikle de kronolojik anlamda yaşanan sorunları da çözmüş olduk" dedi.

Kizzuwatna'nın, aynı zamanda Hititler'in denize açıldığı bir bölge olarak da öne çıktığını dile getiren Yağcı, 'tampon bölge' olarak görülen bölgenin mutlak egemenlik altına alınmasının düşüldüğünü dile getirdi.

Prof. Dr. Remzi Yağcı, Hititlerin denize açılmak için bölgeyi sürekli kontrol altında tutarak, bölgede bir liman kenti oluşturduğunu ifade ederek, söz konusu liman kentleri arasında Ura Liman Kenti'nin de yer aldığını anlattı. 9 Eylül Üniversitesi'nden gelecek olan bir ekibin, liman yapısı hakkında su altına dalış yapacağı bilgisini de veren Yağcı, Ağustos ayının başında Amerika, Kanada ve İngilizlerden oluşan bir ekibin, antik limanda kullanılması muhtemel 'puizzoli harcı' ile ilgili araştırmalarda bulunacağını ve bu harcın Soli Pompeipolis Antik Kenti'nde kullanılan harcın da Puizzoli'den gelip gelmediğinin araştırılacağını vurguladı.

 Bu yılki kazıların 54 kişilik bir ekiple yürütüldüğünü kaydeden Yağcı, bunun 30'nun kazı işçisi geriye kalanlarınınsa uzman ve öğrencilerden oluştuğunu söyledi ve bu yıl önceki yıllara göre daha iyi imkanlara ve geniş bir ekibe sahip olduklarına işaret etti. Remiz Yağcı, Soli için pilot bölge olarak seçilen Sütunlu Cadde'nin güney ucundaki restorasyonla ilgili projenin, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandığını hatırlattı.

Gerekli finansmanın bulunması halinde bu yıl hayata geçirileceğini vurgulayan Yağcı, böylelikle de Sütunlu Cadde'nin güney ucunun ayağa kalkacağını savundu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2009 Salı 17:55:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?