4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Antik roma yolu kurtarılıyor

ANTİK ROMA YOLU KURTARILIYOR

Mersin'in Tarsus ilçesinde, 1993 yılında yapılması düşünülen Cumhuriyet alanı çalışmaları sonucunda ortaya çıkan ve 2003 yılında beri kazı çalışması biten Antik Roma Yolu’nun atıl durumundan kurtarılması için çalışmalar başlatıldı.

Tarsus Belediyesi tarafından kente davet edilen bakanlık yetkilileri Antik Roma Yolu’nda yaptığı inceleme ve yapılan toplantı sonunda yapılacak protokol ile buranın belediye devredilmesi kararını verdi.

Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Koruma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tamer Gök’ün başkanlığında yapılan toplantıya Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi, Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genele Müdürü Osman Murat Süslü, İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Zoroğlu, Şehir Plancısı Tolga Levent, Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı İpek Durukan, Kazılar ve Araştırmalar Daire Başkanı Melih Ayaz, Koruma Kurulu Müdürü İsmail Salman, Tarsus Müze Müdürü Mehmet Çavuş ve belediye başkan yardımcıları katıldı.

Antik Roma Yolu’nda yapılan incelemenin ardından Belediye tesislerinde gerçekleştirilen çalıştay sonunda, alanda kazı çalışmanın sonlandırılması, çevre düzenlemesi yapılması, danışma kurulu kurulması, bakanlık ve belediye arasında yapılacak protokol ile belediyeye devredilmesi kararı çıktı.

Buranın yeniden ören yeri olması için yapılacak protokol ile belediyeye vereceklerini belirten Kültür Varlıkları ve Müzeler Genele Müdürü Osman Murat Süslü, buranın biran önce turizme kazandırılması gerektiğini söyledi. Süslü, "Yurdumuzun en güzel köşelerinden bir tanesi Tarsus ilçemizde yaklaşık on yıldır kazı çalışmaları sürdürülmüş olan burada sponsorlarında desteğiyle yürütülmüş olan bir Roma Yolu kazısı var. Bu kazı Tarsus Müzesi başkanlığında Prof. Dr. Levent Zoroğlu’nun da bilimsel danışmanlığında yürütülmüş. Bunun sonrasında da buranın çevre düzenlemesi ve ziyaretle ilgili modernizasyonu anlamında talepler var. Tabii mülkiyet belediyenin ama birinci derece arkeolojik sit alanında olduğu içinde bu bağlamda yönetim Kültür Bakanlığı’nın. Buradaki toplantıda gerek bilim insanlarımızın görüşleri, gerek yerel yöneticilerimizin görüşleri kapsamında ve bizimde mevzuatımızın el verdiği ölçüde bir çalıştay gerçekleştirildi. Bunun için sayın kaymakamımıza ve sayın belediye başkanımıza teşekkür ediyoruz. Toplantı sonrası buradaki kazıların sonuçlandırıldığını kazı sonrası da bu alanında yeniden bir ören yeri niteliğinde bakanlığımızla gerçekleştirilecek bir protokol doğrultusunda da belediyeye devri söz konusu. Bu devirle beraber çevre düzenleme projesinin rölöve restorasyona yönelik olarak müdahale koşulların belirlenip projelendirilmesi, kuruldan geçtikten sonrada bunun uygulaması gerçekleştirilecek. Tarsus ilçemizin bu alanda da bir cazibe merkezi halinde tam merkezde bir meydan çiçeği gibi nitelendireceğimiz şekilde bir Roma Yolu düzenlemesi söz konusu olacak. Gerek yerli gerek yabancı ziyaretçilerinde ziyaretine sunulacak. Modernizasyonu ve çevre düzenlemesi gerçekleştirilecek. Bu konuda sonuca vardık" dedi.

Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi ise Antik roma Yolu’nun mevcut görüntünün hoş olmadığını biran önce turizme kazandırılması için hep birlikte çalışmasını istedi. Güldibi, "Tarsus için içler acısı bir durum. On yıldır atıl bir durumda bekleyen tarihi antik Roma Yolu bugünkü toplantıyla ümit ediyoruz ki çok kısa bir zamanda bizim görmek istediğimiz Tarsusluların ve tüm insanların görmek istediği olması gereken değerler üstü bir değere kavuşmuş olacak. Bugünkü toplantı sonucunda öncelikle buranın çevre düzenlemesi ve koruma planlarının yapılması arkasından da Tarsus Belediyesine buranın Kültür Turizm Bakanlığı’nda yapılacak bir protokol çerçevesinde teslim edilmesi kararı alındı. Tabii ki Kültür Turizm Bakanlığı’nın bu uygulaması özellikle faaliyete geçirdiği bu uygulama takdire şayan bir uygulama. Ankara’dan bazı şeyler tam görünemeyebiliyor ama burada birebir halkın içerisinde olan, birebir bu değerlerle yaşayan yerel yönetimin bu değerlere daha fazla sahip çıkacağı muhakkaktır. Özellikle Tarsus Belediyesi gibi daha önce yapmış olduğu uygulamalarla tarihi değerlere ne kadar önem verdiğini ispatlamıştır. Belediyenin bu uygulamaya da sahip çıkacağı muhakkaktır. Bu manada genel müdürümüze teşekkür ediyoruz. Bundan sonrada belediyemiz bu projeyi en rantabl şekilde Tarsusluya ve tüm insanlığa kazandıracaktır. Toplantıya katılan tüm arkadaşlarımıza bu olumlu ve başarılı çalışmalarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum" şeklinde konuştu.

Tarsus’un kanayan bir yarasına parmak basıldığını dile getiren Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, şunları söyledi.

"Tarsus’un kanayan bir yarası olan şehrin tam göbeğindeki Antik Roma Yolu’nun restorasyonu veya turizme açılmasına yönelik çalışmaların bir an evvel başlatılmasıyla ilgili gösterilen çabalara ayrıca teşekkür ediyorum. Biz yerel yönetim olarak bu bölgenin bir an evvel gerekli işlemler yapılarak turizmin kullanımına açılmasını talep etmiştik. İnşallah bugün yapılan toplantıda sayın Tamer Gök hocamızın başkanlığında alınan kararlarla belli bir mesafe kat edildiğini düşünüyorum. Önemli olan niyetin ortaya konulmasıydı. Niyet ortaya konulduktan sonra aşama aşama gerçekleştirilmesi mümkün olacaktır. Yerel yönetim olarak biz bu işe hazırız, biz üzerimize düşeni yapacağız. Yeter ki bakanlık yetkilileri de bugün burada oluşan irade doğrultusunda üzerlerine düşenleri biran evvel yapsınlar ve su artık yoluna girmiştir diye düşünüyorum. Ve en kısa sürede Tarsus’un diğer değerleri gibi buranında ortaya çıkarılması konusunda gerekli işlemlerin yapılmasını arzuluyorum."

Yapılan toplantını ardından heyet Hz. Danyal Peygamber mezarı, l St. Paul kuyusu ve kilisesi, tarihi Tarsus evleri, butik otel ve Gözlükule höyüğünü gezdi.

ANTİK ROMA YOLU KURTARILIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2010 Salı 15:59:05
Güncelleme :31 Ağustos 2010 Salı 16:04:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?