4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Araç bakımı can kurtarıyor

ARAÇ BAKIMI CAN KURTARIYOR

Türkiye'de trafik kazalarının önemli bir bölümü araç bakımlarının yapılmamasından kaynaklanıyor.

Yetkililer dizel araçların her 10 bin kilometrede bir, benzinli araçlarınsa her 20 bin kilometrede bir bakımı yapılması konusunda uyarıyor. Bakımı yapılmayan araçlar kazalara davetiye çıkartırken, periyodik muayeneden geçirilen araçlarsa can kurtarıyor.

İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bilen Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çokgünlü, yaz ya da kış bakımı gibi bir durumun yeni çıkan otomobiller için pekte geçerli bir durum olmadığının altını çizerek, burada asıl önemli olanınsa araçların 'periyodik bakımı' olduğunu vurguladı. Özellikle dizel araçların her 10 bin kilometrede bir, benzinli arabalardaysa her 20 kilometrede bir bakım yapılmasının zorunlu olduğunu kaydeden Çokgünlü, kış ve yaz döneminde yapılması gerekenler hakkında da kısa bilgiler

verdi. Kışın sürücülerin dikkat etmesi gereken konuların başında araç lastiklerinin aşınıp aşınmadığının kontrol edilmesinin yanında antifrizin de sürekli kontrol altında tutulması önerisinde bulunan Çokgünlü, bunun yanında yaz dönemindeyse klima sistemlerinin gözden geçirilmesi, gerekli bakım ve onarımın yapılarak temizlenmesiyle birlikte yine lastik kontrolü yapılması olduğuna dikkat çekti.

Yaz ile kış dönemi arasındaki bakım arasında çok fazla değişen bir şey olmadığını, bu nedenle de araçların belirtilen zaman dilimlerinde düzenli olarak periyodik bakıma tabi tutulmasının faydalı olacağını ifade eden Musa Çokgünlü, hava sıcaklığının su jenerasyonlu otomobiller için çok fazla risk taşımadığını ancak eski modellerde buna dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulundu. Çokgünlü, "Yaz döneminde gündüz süresi kışa göre daha fazla. Bu nedenle de insanlar direksiyon başında daha fazla zaman

geçiriyor. Buna bağlı olarak sürücülerde yorgunluk belirtileri daha fazla görülüyor. Bu durum trafik kazalarını da beraberinde getiriyor" diye konuştu.

Bugün Türkiye'de meydana gelen trafik kazalarının önemli bir bölümünün araç bakımlarının yeterli düzeyde yapılmamasından kaynaklandığına dikkat çeken Çokgünlü, bu nedenle de araç bakımının aynı zamanda da hayati önem taşıdığını vurguladı. Çokgünlü, "Ne yazık ki, araç sürücülerimiz bu konuya çok fazla duyarlılık göstermiyor. Sürücülerin yaklaşık yüzde 30'luk bir bölümü aracında herhangi bir arıza olmadığı sürece bakıma gelmiyor ve mevcut bakımlarını da aksatıyor. Bu durum da trafik kazalarına davetiye

çıkartıyor" dedi.

Sadece firma olarak kendilerinin günde ortalama 40 aracın periyodik bakımını yaptıkları bilgisini de veren Çokgünlü, arızaların ana kaynağının aracın yıpranmasının yanı sıra yolların bozuk olmasından kaynaklandığını söyledi.

Mersin'de başta altyapı çalışmaları olmak üzere doğalgaz, elektrik kablolarının yer altına döşenmesiyle birlikte İl Emniyet Müdürlüğü'nce yürütülen MOBESE çalışmaları nedeniyle kentin adeta şantiyeye döndüğünü, buna bağlı olarak da yolların bozulduğunu anlatan Çokgünlü, bu durumun da araçlarda birtakım arızalara neden olduğunu, söz konusu arızaların da aracın altındaki parçalarda yaşandığını dile getirdi.

 

"KADIN SÜRÜCÜLER ARABANIN BAKIM VE ONARIMI KONUSUNDA DAHA BİLİNÇLİLER"

Çokgünlü, kadın sürücülerin mi yoksa erkek sürücülerin mi araçlarına daha iyi baktığı yönündeki soruya; 'Kadınlar' olarak yanıt verirken, konuşmasını da şöyle sürdürdü:

"Kadın sürücüleri her geçen gün artıyor. Bu sürücüler hem araç konusunda, hem de trafik konusunda da oldukça başarılılar. Artık kadın sürücüler arabanın bakım ve onarımı konusunda daha bilinçliler."

Kazaya karışan ve tamir için servise çekilen araçların sürücülerinin daha çok erkek olduğuna ve kadın sürücülere çok fazla rastlamadıklarına işaret eden Çokgünlü, bunun da kadınların erkeklere göre daha tedbirli ve dikkatli araç kullandığını ortaya koyduğunu da sözlerine ekledi.

ARAÇ BAKIMI CAN KURTARIYOR
ARAÇ BAKIMI CAN KURTARIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2010 Perşembe 15:48:04
Güncelleme :16 Temmuz 2010 Cuma 09:53:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?