2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Arap dünyası Mersin'de buluştu

Toplantıda, Türk ve Arap yetkililer, Türkiye’nin AB’ye girecek ilk ve tek Müslüman ülke olma özelliğinin Arap dünyası için çok önemli bir adım olduğunu ve Türkiye’nin coğrafi konumu nedeniyle adeta bir köprü niteliğinde bulunduğunu vurgulayarak, Arap ve Türk işadamlarının ortak yönlerini en iyi şekilde değerlendirmeleri gerektiğini belirtti.

TURAB’ın davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Libya, Fas, Suriye, Tunus, Suudi Arabistan ve Sudan gibi ülkelerin büyükelçi ve müsteşarlarından oluşan heyet, ilk ziyaretlerini Mersin Valisi Atilla Osmançelebioğlu’na yaptı. Buradaki görüşmede TURAB’ın amaçları ve hedefleri anlatıldı. Heyet daha sonra Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı ziyaret ederek Başkan Vekili Erol Ertan ile görüştü. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı da ziyaret eden heyet ardından Mersin Serbest Bölgesi’ne geçerek, MESBAŞ Genel Müdürü Edvar Mum’dan bölgedeki ekonomik ve ticari durum hakkında bilgi aldı.

Arap ülkelerinin temsilcilerinden oluşan heyet öğleden sonra ise TURAB tarafından Hilton Oteli’nde düzenlenen toplantıya katıldı. Toplantıda konuşan TURAB Başkanı Mehmet Hadra, Türkiye’nin, ECO, İslam Kalkınma Teşkilatı üyesi ve AB adayı olduğunu vurgulayarak, "Türkiye bu 3 büyük birliğin kesiştiği bir bölgedir. Türkiye hepsinin bir parçasıdır. Türkiye batı ile doğunun kuzey ile güneyin ortasında bir köprü görevini görmektedir. Ortadoğu’da ki Arap ülkeleriyle ticaretin gelişmesinin, Türk firmalarının Orta Asya ve Afrika pazarlarıyla Körfez bölgesine giriş imkanını artıracağını biliyoruz" dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ve Türk Arap İşadamları Derneği Yüksek İstişare Başkanı Kadri Şaman ise konuşmasında, uluslararası bir gönüllü kuruluş olan TURAB’ın hedefinin komşu ülkeler ile başta ekonomik işbirliğini arttırmak ve bunun yanı sıra da dostluk bağlanırını güçlendirmek olduğunu kaydetti. Dış ticaret hacminin artmasın da en önemli rolü işadamlarının ilişkilerinin gelişmesine bağlı olduğunu belirten Şaman, "Biz Mersin olarak komşularımız ile ilişkilerimizi geliştirmek için elimizden gelenin de fazlası bir çaba ile çalışmalarımızı yürütüyoruz ve yürütmeye de devam edeceğiz. Son iki yılda başta Suriye olmak üzere bir çok ülke ile bağlantılarımızı önemli ölçüde güçlendirdik. Önümüzdeki günlerde Ürdün, İran, Fas, Cezayir ve Kahire’ye yapacağımız ziyaretler ile bağlarımız kuvvetlendirecek, ekonomik ve sosyal alanlarda işbirliği arayacağız" diye konuştu.

Ortadoğu, Orta Asya ve Avrupa ile sınır kapısı bulanan Türkiye’nin adeta bir köprü vazifesi gördüğünü ve bu anlamda da Mersin’in çok stratejik bir konumda yer aldığını işaret eden Mersin Valisi Atilla Osmançelebioğlu da, kentin elindeki bu avantajı en iyi şekilde değerlendirmesi için sivil toplum örgütlerine büyük görevler düştüğünü söyledi. Dost ve kardeş Arap ülkeleri ile ilişkilerin, ekonomik ve sosyal alanda da geliştirilmesi için karşılıklı yapılan görüşmelerin meyvelerinin vermesi ile her iki tarafında kalkınmasına önemli katkılar sağlanacağını bildiren Osmançelebioğlu, bunun için yerel yönetimler olarak üzerlerine düşen her türlü görevi yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Toplantıda Arap ülkeleri temsilcileri adına söz alan Fas Büyükelçisi Abdellah Zegour ise bu ziyaret ile Mersin’i ne kadar az tanıdıklarını fark ettiklerini dile getirerek, "Gördük ki Mersin bir ekonomik kutuptur. Türkiye ve Arap ülkeleri arasında ki insanlık, tarih ve kültür mirasının geliştirilmesi ve her alana yayılmasını sağlamak için biz bürokratlar olarak elimizden geleni yapmaya hazırız. Her iki tarafta da bu ilişkileri geliştirme isteği mevcut. Bunun içinde karşılıklı ziyaretler, sivil toplum örgütlerinin ve işadamlarımızın ortak projeleri ve işbirliklerinin sağlanması çok önemlidir" dedi.

Konuşmaların ardından Arap ülkeleri temsilcilerine birer plaket verildi ve kokteyl ile kutlama töreni son buldu.

Mersin Hilton Oteli’nde gerçekleştirilen kutlama törenine; Mersin Valisi Atilla Osmançelebioğlu, Libya Büyükelçisi Mohamad Manghus, Fas Büyükelçisi Abdellah Zegour, Egypt Ticari Ataşesi Mohammad Salama, Tunus Müsteşarı Chedlı Segharı, Suudi Arabistan Müsteşarı Mohammad El Barı, Sudan Müsteşarı Muavwı Sabrı Rashıdı, Suriye Müsteşarı Dr. Muhammed Sabah Al Haj Bakri, Türk-Arap İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Hadra, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ve TURAB Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Kadri Şaman, Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Mustafa Güler, dernek yönetim kurulu üyeleri, yabancı gazeteciler ve çok sayıda davetli katıldı.

MERSİN (İHA) -
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2004 Çarşamba 14:44:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?