30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Arap turist Mısır'a kaçtı!

Türkiye ile Suriye arasındaki siyasi kriz, ekonomide olduğu gibi turizmde de kendisini gösterdi. Turizmde Arapların gözdesi konumundaki Mersin'e, 'Kurban Bayramı'nda gelen turist sayısı yüzde 50 düştü. Suriyeli turistlerin yeni rotasıysa Mısır oldu.

Konuyla ilgili olarak İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Mersin Turizm İşletmeleri Derneği (MERTİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nebil Kavvasoğlu, Suriye'de çıkan olaylar devam ederken, ülkedeki gerginliğin de sürdüğünü, bu ülkedeki karışıklığın yanında Türkiye ile Suriye arasında gerilen siyasi ilişkilerin, turizmi de olumsuz etkilediğini söyledi. Bu durumun en önemli yansımalarının, geride kalan 'Kurban Bayramı'nda açık ve net bir şekilde görüldüğünü kaydeden Kavvasoğlu, önceki yıllarda Ramazan
ve Kurban bayramlarında Mersin kent merkezi ve sahillerdeki tüm otellerin yanı sıra Adana ve Hatay illerindeki otelleri de dolduran Ortadoğulu turistlerin, bu yıl turizm işletmecilerini adeta hayal kırıklığını uğrattığını anlattı.

"SURİYE, TÜRKİYE'NİN ORTADOĞU'YA AÇILAN KAPISI KONUMUNDA"
Aynı zamanda da Greentower Suite Otel Genel Müdürlüğü görevini de üstlenen Nebil Kavvasoğlu, "Geçtiğimiz yıl 'Kurban Bayramı'nda 10 gün boyunca yüzde 100 doluluk yaşadığımız Mersin'de, bu yıl sahillerdeki ve şehir merkezindeki otellerde sadece 3-4 gün boynuca yüzde 40-50'lık bir doluluk yaşandı. Bu düşüş sadece bizi değil, esnafı da olumsuz etkiledi" dedi. Suriye'nin, Türkiye açısından Ortadoğu'ya açılan bir kapı konumunda olduğunun altını çizen Kavvasoğlu, Ürdün, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri ve  Suudi Arabistan gibi ülkelerdeki turistlerin de karayolunu tercih ederken, geçiş güzergahı olarak da Suriye'yi kullandığına dikkat çekti.

"TIRMANAN SİYASİ GERİLİM SURİYELİ TURİSTLERİ MISIR'A YÖNLENDİRİYOR"
Suriye'de yaşanan olayların, Ortadoğu'dan Türkiye'ye gelen turist sayısını da düşürdüğünü, bunun yanında deniz ulaşımının da olumsuz hava şartları nedeniyle Lübnan üzerinden Türkiye'ye ulaşılmasını da imkansızlaştırdığını dile getiren Kavvasoğlu, bunun yanında Türkiye ile Suriye arasında her geçen gün tırmanan siyasi gerilimin de Suriyeli tur operatörlerini Mısır'a yönlendirdiğini ifade etti. Kavvasoğlu, Suriye'deki en büyük tur operatörlerinden Alkinane Yönetim Kurulu Başkanı Bachir Alkenani ile yaptığı  görüşmeye dikkat çekerek, açıklamasını da şöyle sürdürdü;

"Alkenani, 'Kurban Bayramı'nda Türkiye'ye gönderdikleri turist sayısının en az 20 katını Mısır'a gönderdiklerini dile getirirken, 'Neredeyse tüm Suriye'yi Mısır'a taşıdık' şeklinde özetlenebilecek yorumuysa yaşananları açık ve net bir şekilde ortaya koyuyor."

Öte yandan, Türkiye ile Suriye arasında yaşanan siyasi krizin etkileri sadece turizmde değil, ekonomide de kendini gösterdi. Adana Ticaret Odası (ATO) tarafından her ay düzenli olarak hazırlanan; 'Aylık Ekonomik Bülteni' adlı ekonomik analiz raporunda da; 2011 yılı Eylül ayında Suriye'ye gerçekleştirilen ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11'lik bir düşüş göstererek, 4 milyon 325 bin 914 dolara gerilediğinin altı çizildi.

iha
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2011 Cumartesi 20:37:26
Güncelleme :12 Kasım 2011 Cumartesi 20:42:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?