3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Arap ülkelerinin Türkiye ilgisi!

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kadri Şaman, yabancı misyon temsilcilerinin Türkiye ve Mersin'e ilgisinin artmasında gelinen noktanın sevindirici olduğunu belirterek, bu gelişmelerin Türkiye ve Mersin açısından önemli bir kazanç olduğunu söyledi.

Türk-Arap Ülkeleri İş Adamları Derneği (TURAB) Genel Başkanı Doğan Narin ve yönetim kurulu üyeleri, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nı (MTSO) ziyaret ederek Başkan Kadri Şaman ve yönetim kurulundan işbirliği talebinde bulundular. Ziyarette konuşan TURAB Genel Başkanı Narin, bugün Ortadoğu'da ciddi bir sermaye birikimi olduğunu belirterek, Arap yatırımcıların Türkiye ve özellikle de Mersin'e yönelmesi, ticaret ve yatırım yapması yolunda ciddi çalışmalara imza attıklarını söyledi.

Arap ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri ile bugüne kadar yapılan ikili görüşmeler sayesinde karşılıklı güven ortamı sağlandığını ifade eden Narin, gelecek için bu adımların gerekli olduğunu vurguladı. Bundan sonraki dönemde bu ilişkilerin karşılıklı ticari birlikteliğe dönüşmesinin sağlanması gerektiğini kaydeden Narin, "Arap sermayesinin ülkemize girişinde son yıllarda ciddi bir hareketlilik yaşanmaktadır. Türkiye'nin pozisyonu Arap yatırımcılar açısından iyi bir durumdadır. Ayrıca Mersin bu yatırımları çekmede en avantajlı illerden biridir. Mersin, limanı, coğrafi yakınlığı, serbest bölgesi, ülkelerle diyalogları ve ticari iş birlikleriyle öne çıkmakta, gelecek vaat etmektedir" dedi.

TURAB'ın tüm bu çalışmalar kapsamında hayata geçireceği projelerde gerek yerel gerekse de merkezi yönetime sesini duyurmada, ilin, bölgenin ve ülkenin sorunlarının çözümü yolunda birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeye büyük önem verdiklerini anlatan Narin, bu çerçevede MTSO'nun desteğine her zaman ihtiyaç duyacaklarını bildirdi. 2 Mayıs 2008 tarihinde Ankara'da "TURAB 29 ülke el ele" başlıklı bir toplantı düzenleyerek, Türk ve Arap dünyasının önde gelen temsilcilerini, bürokratlarını, siyasetçilerini ve yerel yöneticilerini buluşturmayı hedeflediklerini ifade eden Narin, bu buluşmanın Türkiye ve bölge için önemli bir çıkış olacağına inandığını kaydetti.

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kadri Şaman ise, yabancı misyon temsilcilerinin Türkiye ve Mersin'e ilgisinin artmasında gelinen noktanın sevindirici olduğunu belirtti. Bu gelişmelerin Türkiye ve Mersin açısından önemli bir kazanç olduğunun altını çizen Şaman, Türk ve Arap ülkeleri ile dostluk seviyesinde kalan ilişkilerinin sosyal, kültürel ve ekonomik neticeler doğurabilecek seviyeye çıkartılması gerektiğine vurgu yaptı.

Şaman, özellikle yabancı yatırımcıların Türkiye'de doğru muhatap bulmalarının, bu ülkelere yatırım yapacak iş adamlarının tespitinin ve her ülkenin kendine has kaynaklarının ortaya çıkarılmasını sağlayacak altyapının oluşturulmasının da oldukça önemli olduğunu kaydetti. MTSO Başkan Yardımcısı Faik Burakgazi de, Ortadoğu'da ciddi bir sermaye birikiminin var olduğunu ve artık 'mum dibine ışık vermelidir' deyiminin yerine gelmesi gerektiğini vurguladı.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Mart 2008 Cuma 12:34:03
Güncelleme :28 Mart 2008 Cuma 12:39:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?