5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Arapların Mersin aşkı

Türkiye ile Suriye arasında vize uygulamasının kaldırılmasıyla birlikte Araplar adeta Mersin'e akın etti.

Kentteki turist sayısının Ramazan Bayramı ile birlikte 160 bine ulaştığı kaydediliyor. Oteller normal kapasitesinin üzerinde hizmet verirken, kent merkezinde daha çok Suriye plakalı araçlar göze çarpıyor.

Gelişmeleri değerlendiren Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar, vize uygulamasının kaldırılmasının 'geç kalmış bir karar' olduğunu fakat yine de Mersin'e önemli katkıları olduğunu söyledi. Olcar, vizenin kaldırılmasıyla birlikte özellikle turizmdeki tablonun birden bire değiştiğinin altını çizerek, gerek seyahat acenteleri, gerek özel araçlarla sınırdan giriş yapan Suriyeli turistlerin gözdesinin Mersin olduğuna işaret etti.

Gelen turistlerin harcama yapma katsayısının da oldukça yüksek olduğunu gözlemlediklerini anlatan Olcar, yapmış oldukları araştırmalara göre kentteki alışveriş merkezlerine çok ciddi bir döviz girdisi olduğunu tespit ettiklerini, bunun yanında konaklama tesislerinde de aynı durumun geçerli olduğunu dile getirdi.

Bu kararın yansımalarının önümüzdeki yaz döneminde çok daha net görüleceğini belirten Olcar, "Bu yıl resmi rakamlara göre kentimize inanç turizmi kapsamında yaklaşık 80 bin turist geldi. Söz konusu turistler arasında ilk sırayı Suriye alırken, bu ülkeyi sırasıyla Ürdün ve Lübnan takip ediyor. Vize uygulamasının kalkmasıyla birlikte kentteki turist sayısı yaklaşık 160 bine ulaştı. Bu çok ciddi bir rakam" dedi. Kentte mevcut alışveriş potansiyelinin yanı sıra temiz bir deniz ve güzel bir havanın da Ortadoğulu turistlerin Mersin'i tercih etmesinde önemli bir etken olduğunu vurgulayan Olcar, ancak buna rağmen turizmde hala bir anlayış eksikliği olduğunu, bu durumun önüne geçilebilmesi noktasında da eğitim çalışmalarına önem verilmesini istedi.

Ülke genelinde olduğu gibi Mersin'de de yatak kapasitesinin mevcut ihtiyacı karşılayamadığına, bunun ciddi bir sorun olduğuna işaret eden Olcar, tüm bu olumsuzluğa rağmen hem Mersin'in, hem de Türkiye'nin turizmde krizin çok iyi bir şekilde yönetildiğini savundu.

Turizm işletmecisi Nebil Kavvasoğlu da vize uygulamasının kaldırılmasını 'geç kalınmış bir karar' olarak nitelendirerek, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) girmesinin zor olduğunu ancak buna rağmen Ortadoğu ülkeleri için Türkiye'nin 'ağabey' konumunda olduğunun altını çizdi. Kavvasoğlu, uygulamanın daha önce yapılmış olması halinde bugün özellikle de Mersin'de Arap turistler bakımından çok ciddi bir patlamanın yaşanmış olabileceğini savundu.

Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan yaklaşık 300 bin Arap turistin Türkiye'ye giriş yaptığını kaydeden Kavvasoğlu, Hatay'dan Mersin'in Anamur ilçesine kadar yer alan bölümde faaliyet gösteren otellerin dolduğunu, bununla birlikte bazı turistlerin kalacak yer bulamadığı için sokakta sabahlamak zorunda kaldıklarını, aynı durumun Antalya bölgesi için de geçerli olduğunun altını çizdi.

Kavvasoğlu, "Kapıların birden bire açılmasının olumlu olduğu kadar olumsuz yönleri de oldu. Birçok işletme bu duruma hazırlıksız yakalandı. Oteller doldu ve gelenler dışarıda kaldı. Ancak kentteki ikinci el konutlar turizme kazandırılmış oldu. Biz bile birçok konuta turist gönderdik. Global krizin yaşandığı şu ortamda Mersin, kendi açılımını yine kendisi ortaya koydu. Ekonomi bir anda canlandı. Oteller kazandı, esnaf kazandı, kısacası herkes kazandı" diye konuştu.

Mersin'in, Ortadoğu için 'ucuz bir pazar' olduğunu savunan Kavvasoğlu, bu sebeple Arap turistlerin gözdesi olduğunu dile getirerek, bugün gelinen noktada herbir turistin yaklaşık bin dolarlık bir gelir bıraktığı, bunun da ekonomiye
çok ciddi bir katkı sunduğunu söyledi.

"MERSİN'İ ÇOK SEVİYORUM. TÜRKİYE'YE GELİN OLARAK GELMEK İSTERİM"

Mersin'i çok sevdiğini ve her yıl mutlaka kente gelerek tatilini geçirdiğini anlatan Morfo Erboguj da vize uygulamasının kaldırılmasını olumlu bulduğunu, özellikle sınır kapılarında yaşadıkları eziyetin artık sona erdiğini söyledi.

Erboguj, kent insanının çok sıcak ve misafirperver olduğunu, denizi, güneşi ve sahiliyle de tam bir cazibe merkezi olduğunu sözlerine ekledi. Ailesiyle birlikte kentte tatil yapan Alaa Karbağlu, "Mersin'i çok seviyorum, buranın bende yeri çok ayrı. Kendimi evimdeymişim gibi huzurlu ve mutlu hissediyorum. Eğer kısmet olursa Türkiye'ye gelin olarak gelmek istiyorum. Çünkü buraya adeta aşık oldum" dedi.

Fevziye Karbağlu da her yıl eşi ve çocuklarıyla birlikte Mersin'e gelerek, tatilini burada geçirdiğini ve kentin gerek doğası, gerekse de kültürel değerleri açısından hoşuna gittiğinin altını çizdi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2009 Pazar 15:12:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?