5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Arıtma projesinde sona doğru

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan tesisin şu ana kadar yüzde 80'lik bölümünün tamamlandığı bildirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Mersin'in her noktasından denize girilebileceğini, bu kapsamda da kentin turizmde önemli bir hamle yapacağı söyledi.

Başkan Özcan, Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen; 'Atıksu Arıtma Tesisi Bilgilendirme Toplantısı'nda sivil toplum örgütü, oda, dernek ve siyasi parti temsilcilerine söz konusu tesisle ilgili olarak bilgi verdi. Politik bir konuşma yapmadığının altını çizen Özcan, 'Atıksu Arıtma Tesisi' ile ilgili olarak 8-9 yıldan bu yana mücadele verdiklerini ve bugün gelinen noktada da sonuca ulaştıklarını ifade ederek, yapmış oldukları işin küçük ve önemsenmeyecek bir çalışma olmadığını, aksine Türkiye'nin en önemli ve en büyük projelerinden biri olduğunu vurguladı. Özcan, "Ben projeyi geç kalınmış bir proje olarak değerlendiriyorum. Aslında bu çalışma 15-20 yıl önce yapılmalıydı. Maalesef bu yapılmadı. Biz bu projeye, Avrupa Yatırım Bankası ile yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda aldığımız kredi sözüyle harekete geçtik. Ben 10 yıldan bu yana belediye başkanlığı görevini icra ediyorum ve bu zaman diliminde projeyle ilgili olarak tam 7 kez Lüksemburg'a gidip-geldim. Sadece tesisle ilgili olarak fizibilite çalışmaları 3-4 yıl sürdü. Bizim yaptığımız fizibilite çalışmasını beğenmediler, arsa bulduk arsanın yerini beğenmediler. Ve en son Arıtma Tesisi'ni, Karaduvar'da Deliçay'ın denize döküldüğü yerin batı tarafında bulunan 270 dönümlük alanda yapılmasına karar verildi, Avrupa Yatırım Bankası da bize 60 milyon Euro kredi vermeyi kabul etti" dedi.

Bugün inşaatı devam eden 'Atıksu Arıtma Tesisi'nin, Avrupa Yatırım Bankası'nın denetiminde sürdürüldüğüne işaret eden Özcan, Karaduvar'da istimlak edilen toplam 270 dönümlük alanın metrekaresinin de 8 TL'den ücretlendirildiğini, kamulaştırma çalışmalarının da 1 yıldan fazla sürdüğünü, konunun yargıya intikal ettiğini ancak sorunun daha sonra çözülerek gerekli alanın istimlak edildiği bilgisini verdi. Özcan, tesisle ilgili ilk ihalenin 2004 yerel seçimleri öncesinde yapıldığını ve açılan zarflarda da 92 milyon Euro'luk bir teklif aldıklarını, söz konusu teklifleri yüksek buldukları için de 1 aylık zaman içerisinde ihaleyi iptal ettiklerini hatırlattı.

"DEVLETİN İMKANLARINI İYİ KULLANIP, PARAMIZI KİMSEYE KAPTIRMADIK"

Sonrasında yapılan ihaleyi ise 64 milyon Euro ile Sistem Yapı'nın kazandığını anlatan Macit Özcan, bu sayede de 28 milyon Euro'luk bir kar elde ettiklerini, söz konusu rakamın da Türk Lirası cinsinden yaklaşık 60 trilyonluk bir rakamı ifade ettiğini belirtti. Özcan, "Devletin imkanlarını en iyi şekilde değerlendirip, paramızı da kimseye kaptırmadan ihalemizi gerçekleştirdik. Şimdiye kadar müşavir ve müteahhit firmalar uyum içinde çalıştı. Tesisin bugün gelinen noktada yüzde 80'lik bir bölümü tamamlandı. Avrupa Yatırım Bankası, gerekli ödemeleri düzenli bir şekilde yapıyor ve herhangi bir sıkıntımız da yok. Ekonomik kriz ortamı olmasına rağmen müteahhit firmada herhangi bir duraklama yok. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda şehir trafiğini olumsuz yönde etkiledik ve bu nedenle de Mersinlilerden özür diliyorum. Ama proje kapsamında bir dizi denemeler yapılıyordu ve bunu da yapıp, gerekli çalışmaları tamamladık" diye konuştu.

'Atıksu Arıtma Tesisi'nin, Mersin'de 1 milyon 50 bin kişiye hitap ettiğinin altını çizen Özcan, 'Doğu Arıtma' adı da verilen projenin merkez ilçe Yenişehir sınırından, merkez ilçe Akdeniz'e bağlı Huzurkent beldesine kadar olan bölgeyi kapsadığını dile getirdi. Bir diğer merkez ilçe olan Mezitli'nin de projeye dahil edilmesi noktasında 8-9 aydan bu yana kamulaştırma çalışmaları yaptıklarını anlatan Özcan, ilçede daha önce 4-5 trilyon TL'ye İller Bankası'na yaptırılan arıtma tesisini; 'ilkel' olarak nitelendirdi ve söz konusu tesisin de sadece katı atıkları çökerterek pis suları 2-3 kilometre ileriye pompalayan sistemi, Karaduvar'da yapımına başlanan tesise modernize ettiklerini söyledi.

Özcan, Viranşehir'de yer alan tarihi kalıntıların ön tarafında yer alan futbol sahasına; kimyasal ve biyolojik havuzlar yapılarak, mevcut tesisin de projeye dahil edileceğini, kanunen kendilerine tanınan yetkiyle de yüzde 20'lik keşif artışıyla birlikte ilçenin arıtma sorununun çözüleceğini anlattı.

"29 TL'LİK ALAN İÇİN BİLİRKİŞİLER 160 TL FİYAT ÇIKARTTI"

Mezitli ilçesindeki mezbahanın üst kısmında yer alan 55 dönümlük bir alanı istimlak etmek için MESKİ Genel Müdürlüğü olarak çalışmalara başladıklarını ifade eden Özcan, "Burada çok ilginç bir durumla karşılaştık. Belirtilen alanın 9 dönümünü 29 TL'den istimlak ettik. Ancak geriye kalan 46 dönümünde, arsa sahipleriyle uzlaşma sağlayamadık ve bize karşı dava açtılar. Buna göre ilk bilirkişi raporunda arsalar için 130 TL'lik teklif çıktı. Aynı arsada 9 dönümünü 29 TL'den kamulaştırıyoruz ancak geri kalan arsa bilirkişi tarafından 130 TL'ye çıkartılıyor. Buna itiraz ettik. Her ne hikmetse ikinci bilirkişi raporunda bu rakam 160 TL'ye çıktı. Genel olarak düşündüğümüzde de bizim rakamımızla, bilirkişinin belirlemiş olduğu rakam arasında 7-8 trilyon TL'lik fark var. Bu gelişme üzerine biz de geri kalan alanı kamulaştırmaktan belediye olarak vazgeçtik" dedi.

Sorunun aşılabilmesi noktasında Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile görüşmelerde bulunduklarını kaydeden Özcan, 40-50 dönümlük bir araziyi Hazine'den satın alarak, çözüm yolunda önemli bir adım atacaklarının altını çizdi. Özcan, kamulaştırmadan kaynaklı herhangi bir sorunla karşılaşılmamış olsaydı, Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi'nin de Karaduvar'da inşaatı devam eden tesisle aynı günde teslim almış olacaklarını vurguladı. Açılan davalar ve ortaya çıkan rakamlar nedeniyle kamulaştırma çalışmalarının geciktiğini belirten Özcan, her iki tesisin de aynı anda devreye konulabilmesi için Mezitli'deki mevcut arıtma tesisinin tahliye borularının Karaduvar'daki tesise bağlanacağını dile getirdi. Özcan, "Böylelikle de Karaduvar'daki tesis çalıştığında Mezitli'de de Tece'de de Davultepe'de de denize girebilme şansına ulaşacağız" dedi.

"ARITMA TESİSİYLE BİRLİKTE 'KİRLİ DENİZ SORUNU' ORTADAN KALKACAK"

Kentin tüm dinamiklerinin katılımıyla yapılan toplantılarda; Mersin için 3 önemli sektörün öne çıktığını, bu sektörlerin de; lojistik, tarım ve turizm olduğunu hatırlatan Özcan, kentin özellikle turizmde iyi bir konuma ulaşabilmesi için de her noktada insanların tertemiz bir denize girmesinin de şart olduğunun altını çizdi. Özcan, bu durumun da hayata geçirilen 'Atıksu Arıtma Tesisi' ile mümkün olabileceğini belirterek, Karaduvar ve Mezitli'deki tesislerin de birlikte devreye sokulması halinde de Mersin'in kirli deniz sorunu ortadan kalkacağını ve tertemiz bir denize savuşacağını ileri sürdü.

Projenin aynı zamanda da Mersin'in turizmde aşama kaydetmesine katkı sunacağını vurgulayan Macit Özcan, kente yapılması planlanan 'Bölgesel Çukurova Havaalanı' ile 'Tarsus-Kazanlı Turizm Projesi'nin hayata geçirilmesiyle birlikte turizmde önemli bir hamle yapılacağını savundu. Tam da bu noktada arıtma tesisinin 'hayati önem' taşıdığının altını çizen Özcan, bugünlere kolay gelmediklerini ifade ederek, açılan davalar ve yapılan şikayetler nedeniyle de zor ve sıkıntılı günler geçirdiklerini söyledi.
Özcan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak projenin hayata geçirilip tamamlanma aşamasında olduğu için çok mutlu olduğunu dile getirerek, "Bu iş bitmeyecek" şeklinde bir düşünceyi hiç kimsenin aklına bile getirmemesi gerektiğini vurguladı. 2009 yılı Şubat ayında tesisin faaliyete geçeceği bilgisini veren Özcan, konuşmasını şöyle noktaladı; "Artık iyi günler Mersin için geçerli olacak. Kenti, çağdaş standartlara kavuşturup; bir 'dünya kenti' haline getireceğiz. Ben çok umutluyum. Mersin, şu anda Türkiye'nin 8. büyük kenti ama ben inanıyorum ki ortaya konulan bu tür hizmetlerle ve kentin bütünleşmesiyle İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra ilk 4'e yerleşeceğiz. Umudu ve geleceği olan bir kentiz."

Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'ın konuşmasının ardından; Proje Müdürü Timm Lesson ile birlikte MESKİ Genel Müdürlüğü Etüt ve Planlama Daire Başkanı Leman Akkaş ve müşavir firma adına görev yapan ve aynı zamanda da proje müdür yardımcısı olan Erdinç Köksal, 'Atıksu Arıtma Tesisi' konusunda katılımcılara teknik bilgiler verdi.

iha
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2009 Perşembe 14:49:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?