5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Arıtma tesisi inşaatı hızla sürüyor

Mersin’in Erdemli Belediyesi tarafından 30 bin metrekare alanda yapımı başlatılan, 100 bin nüfus kapasiteli biyolojik arıtma tesisi tüm hızıyla devam ediyor.

İnşaat çalışmalarını yerinde inceleyen Belediye Başkanı Mükerrem Tollu; tarihi ve turistlik birçok yeri bulunan ve uzun deniz kıyısına sahip ilçenin turizmden nasibini alamadığını söyleyerek, "Denizlerimizde yaşanan kirlilik tabiatımıza zarar vermektedir. 2010 yılının mayıs ayında bitecek olan arıtma tesisi, yine aynı yılın haziran ayında faaliyete geçecek” dedi.

Yapılan tesiste biyolojik arıtım yapılacağını belirten Tollu; “Biyolojik bir arıtma tesisi inşa ediyoruz. Bunun yanında fosfor ünitesi de olacak. Yani denize vereceğimiz su kesinlikle tertemiz olacak. Avrupa normlarında ve Avrupa standartlarında bir arıtma tesisi olacak. Tabii ki 100 bin kişiyle sınırlı kalmaması için 30 bin metrekare alan üzerine kuruluyor. Yani ileriye doğru nüfus artışına göre tesisin yetersiz kalması durumunda ek tesislerle kapasitesi 150 bin kişiye kadar arttırılabilecek. Arıtma tesisinin giderleri Belediye tarafından ve Belediye bütçesinden karşılanmakta, sadece kolektör ve şehir hatlarının Avrupa birliği hibe fonundan karşılanmakta arıtma tesisi KDV dahil 8.5 milyon TL’ye mal oluyor. Erdemli insanı bu arıtma tesisinin tamamını Avrupa Birliği Hibe Fonu’ndan alacağımız bağışla yapılacağını düşünüyor. Burada vatandaşlarımızı aydınlatmak istiyorum. Sadece kanalizasyon şebekesinin yapımında, ana kolektör, şebeke ve yağmur suyu hatlarının döşenmesinde bu parayı kullanacağız. Atıksu arıtma tesisi tamamen Erdemli Belediyesi kendi ödenekleriyle ve kendi bütçesiyle yapmaktadır.”

Atıksu Arıtma Tesisi, Erdemlinin gelmiş geçmiş en büyük yatırımlarından biri olduğunu söyleyen Tollu, “Böyle bir hizmeti Allah bize kısmet etti. Bizim de üzerimize düşen, en kısa zamanda böylesine dev bir hizmeti faaliyete geçirmektir. Bu tesis Erdemli’nin geleceği açısından çok önemli. Temiz bir denize sahip olur ve sahillerimize mavi bayrak kazandırırsak eğer. İlçeye gelen turist sayısı artar ve bu güzel şehir de turizmden nasibini gerektiği şekilde alır” dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2009 Salı 13:17:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?