2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Asgari ücrete tepki

Mersin Özelleştirme Karşıtı Platform Sözcüsü, Petrol-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Adil Alaybeyoğlu, asgari ücrete yapılan zammı eleştirerek, çalışanlara yoksulluğu uygun gören hükümetin, üretilen değerleri bir avuç mutlu azınlığa aktarmaya aracılık ettiğini söyledi.

Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenleyen Alaybeyoğlu, Özelleştirme Karşıtı Platform adına yaptığı açıklamada, asgari ücrete yapılan zam oranını eleştirdi.

Alaybeyoğlu, asgari ücret belirlenirken, sosyal ücret kavramına yaraşır, insanca yaşama düzeyini sağlayacak, gelir dağılımındaki adaletsizliği ve yoksulluğu azaltacak ve çalışanların istismarını önleyecek düzeyde belirlenmesinin temel alınması gerektiğini kaydetti. Türkiye'de bazı kesimlerin yatırımların önünde engel olarak, iş gücü maliyetini gösterdiğini ve asgari ücret artışına sınırlama getirilmesi gerektiği yönündeki taleplerinin de ülkenin gerçekleri ile bağdaşmadığını belirten Alaybeyoğlu, siyasi iktidarın da asgari ücretten vergi alınmaması yönünde düzenleme yapması gerekirken, sermaye kesiminin vergi yükünü azaltan düzenlemeler yaptığını ifade etti.

Alaybeyoğlu, Türk-İş'in Kasım 2005 hesaplamalarını hatırlatarak, "İnsan onuruna yaraşır bir yaşantı sürdürebilmek için yapılması gereken asgari harcama tutarı 1 milyar 610 milyon 300 bin lira, sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için sadece gıdaya harcanması gereken miktar yani açlık sınırı ise 529 milyon 790 bin lira" dedi.

.
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2005 Cuma 16:22:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?