4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Aşık Devai'nin hayatı kitaplaştı

AŞIK DEVAİ'NİN HAYATI VE SANATI KİTAP OLDU

Mersin'de 'Aşık Devai' olarak bilinen ozan Mustafa Buğrahan'ın hayatı, sanatı ve şiirleri kitap haline getirildi.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nilgün Çıblak Coşkun, aşıklık geleneğinin izlerini sürerek Devai'nin şiirlerini tek bir kitapta topladı.

Kitapla ilgili olarak İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Nilgün Çıblak Coşkun, aşıklık geleneği ve aşık şiirinin 16. yüzyıldan günümüze kadar kendine özgü icra töresi ve geleneğe dayalı yapısıyla kuşaktan kuşağa aktarılarak gelişimini sürdüren, köklü bir kültür değeri olduğunu söyledi. Coşkun, bu geleneğin sanatçısı olan aşıkların, içinde yaşadıkları toplumun dini ve ahlaki değerlerinin yanı sıra gelenek ve görenekleriyle, yaşam tarzıyla beslenerek halkın duygu ve düşüncesini, özlemini, sevincini, acısını, estetik beğenisini, dünya görüşünü gözler önüne serdiğini, bu yönüyle de bir bakıma toplumun sözcüsü olma görevini üstlendiğini kaydetti.

Aşıklık geleneğinin bugün de Türk kültüründeki yerini korumaya devam ettiğini ifade eden Coşkun, “Ancak teknolojik gelişmelere bağlı olarak kitle iletişim araçlarındaki yenilikler ve bunun sonucunda sosyokültürel hayatımızda meydana gelen değişmeler, kültürümüzün farklı değerlerinde olduğu gibi bu geleneği de olumsuz yönde etkilemiş, aşık şiirinin temsilcileri eski önem ve işlevini neredeyse kaybetme noktasına gelmiştir. Bununla birlikte değişimin farkında olup, geleneğin temel özelliklerinden yani özünden ayrılmadan bugünün insanına hitap edebilecek çeşitli konuları işleyerek, aşık şiirini yaşatmaya çalışan aşıklar da var. Bunlardan biri de Devai'dir. Aşık Devai, geleneğin günümüz teknoloji çağında hangi icra ortamlarında ve nasıl sürdürülebileceği konusunda yaşamı ve sanatıyla yol gösterici bir kimliğe sahip olması bakımından çalışmamın da inceleme konusu oldu” dedi.

Doç. Dr. Nilgün Çıblak Coşkun'un yapmış olduğu araştırmaya konu olmanın kendisi için gurur verici bir gelişme olduğunu kaydeden Aşık Devai ise, bugüne kadar ilk defa kendi hayatı, sanatı ve şiirlerini kapsayan bir çalışmayla karşı karşıya kaldığını anlattı. Devai, çalışmanın kendisini heyecanlandırırken, geçmişe de bir yolculuk yapmasını sağladığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Nilgün Hanım ile sohbet edip, sorularına yanıt verirken kimi zaman hüzünlendim, kimi zaman mutluluk gözyaşları döktüm. Şiirlerimi adeta yeniden yaşadım. Sanatımı ve sanat anlayışımı yeniden gözden geçirme fırsatı buldum. Umarım bu kitapla birlikte aşıklık geleneği ve aşık şiirinin gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir misyon üstlenirim.”

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2010 Çarşamba 11:28:02
Güncelleme :13 Ocak 2010 Çarşamba 18:45:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?