5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Aşut: 'Tedbir almak zorundayız'

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, “Ekonomik krizin getirdiği işsizlik sosyal patlamalara yol açmadan tedbir almak zorundayız” dedi.

Aşut, TOBB önderliğinde sivil toplum kuruluşlarının başlattığı 'Kriz Varsa Çare De Var' kampanyası ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, dünyada, finansal kriz olarak başlayan sıkıntının, kısa sürede büyük bir ekonomik krize dönüştüğünü, ekonomik krizin getirdiği işsizliğin de, sosyal krizlere yol açmadan tedbir almak zorunda olduklarını vurguladı. Krizin eninde sonunda bir gün biteceğine dikkat çeken Aşut, “Şimdiden bazı sektörlerde umut verici rakamlar görülüyor. Fakat kapasite kullanımı hala çok düşük ve işsizlik oranları çok yüksek” dedi.

Ekonomide hiçbir şeyin tek başına anlam ifade etmediğini, mutlaka neden sonuç ilişkisi içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Şerafettin Aşut, “TOBB önderliğinde başlatılan kampanya ile iç tüketimin arttırılması özel sektörün istihdam kapasitesini büyütecektir” diye konuştu.

2001 krizinden sonra özel sektörün yaklaşık 3 milyon kişiye iş sağladığını belirten Aşut, “En büyük problemimiz kriz psikolojisi. Türkiye'de yaklaşık 3.8 milyon işsiz olmasının yanında 2.5 milyon insanımız da iş umudunu kaybetmiş işsiz statüsünde. İşsizliğin getirdiği ağır yük elbet bir yerde herkesi etkileyecek. Bu etkileme sosyal patlamaları beraberinde getirir. Bu yüzden hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız” şeklinde konuştu.

Siyasilerden, sivil toplum kuruluşlarına kadar toplumun birçok kesiminin kampanyaya destek verdiğini kaydeden Aşut, “Başta Sayın Başbakanımız olmak üzere, ana muhalefet, muhalefet partisi genel başkanlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, bu kampanyaya destek veriyor. Bu konuda işçi-işveren, özel-kamu kesimi hep birlikte çalışmak zorundayız. Yaşadığımız krizin küresel etkileri düşünüldüğünde, birlikte çalışmak şart. Hepimiz üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeliyiz. Hangi statüde, hangi durumda olursak olalım sonuçta hepimizin tüketici olduğu gerçeğinden yola çıkmalıyız. Ancak tüketirsek üretebiliriz” dedi.

Krizin etkilerini tek tek değil bir bütün olarak görmek gerektiğini söyleyen Aşut, şöyle devam etti; “Bu uzun soluklu bir süreçtir. Krize karşı alınacak tedbirler, aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma için de çözüm olabilir. İstihdamın teşviki amacıyla, istihdam yüklerindeki indirimin devamından, işsizlik fonunun kullanım şartlarının genişletilmesine, işgücüne beceri kazandırma kurslarının çoğaltılmasından, işsizlerimizin harcama yapabilecekleri kaynakları yaratmaya kadar pek çok çözüm aynı zamanda ekonomideki pek çok kronik soruna çare olabilir.”

İHA
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2009 Pazartesi 18:35:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?