4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Ata'nın gelişinin 87. yıldönümü

ATATÜRK'ÜN MERSİN'E GELİŞİNİN 87. YILDÖNÜMÜ

Mustafa Kemal Atatürk'ün Mersin'e gelişinin 87. yıldönümü kentte çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kentin dört bir yanı ay-yıldızlı Türk bayraklarıyla donatılırken kutlamalara da yoğun ilgi gösterildi.

Mersin Valiliği tarafından organize edilen etkinliklerin ilki İstasyon'da gerçekleştirildi. Buradaki kutlamalar halkoyunları gösterileriyle başladı. Tören kapsamında içinde; Mersinli gazilerin yanı sıra Atatürk portresi de taşıyan ilköğretim okulu öğrencilerinin bulunduğu temsili tren, Vali Hüseyin Aksoy, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Karasabun ile Büyükşehir Belediye Başkanvekili Erol Ertan tarafından karşılandı. Burada konuşan Vali Aksoy, Atatürk'ün Mersin'in stratejik konumu ve ulusal hareketlere duyarlı siyasi yapısını göz önünde bulundurarak kente özel bir önem verdiğini, önemli kararlardan önce mutlaka Mersin'i ziyaret ederek, ildeki temaslarıyla kent insanının görüşlerine başvurduğunu anlattı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün 1918-1938 yılları arasında Mersin'i birçok kez ziyaret ettiğini hatırlatan Aksoy, "17 Mart 1923 tarihindeki ziyaretse; 'Büyük Zafer'den sonra yaptığı ilk ziyarettir. Eşi Latife Hanım'ın da dahil olduğu bu yurt gezisinde ülkenin nabzını tutmuş ve aynı yıl içinde Cumhuriyet ilan edilmiştir. Atatürk, ilimizi ziyaretinde önemli mesajlar vermiştir. Bu mesajlara yeni Türkiye'nin vatandaşlık temeline oturtulacağını da işaret etmiştir. Bunlar içinde; 'Bu memleketin hakiki sahibi olunuz' mesajıyla bütün yurtta ve özellikle Mersin'de büyük yankı bulmuştur. Bugün bütün çabamız; kendi memleketimizin hakiki sahibi olmak içindir. Hepimizin çalışmaları, ilimizin ve ülkemizin yarınlarına da sahip çıkmaktır" dedi.

Konuşmaların ardından Hüseyin Aksoy, beraberindeki heyetle birlikte İstasyon girişinde öğrenciler tarafından oluşturulan korteje katılarak, Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde İnönü Bulvarı'nı takip ederek, Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Güzergah üzerindeki cadde üzerindeki vatandaşların da alkışlarıyla destek verdiği yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı'nda son buldu. Buradaki kutlamalarsa Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayıp, İstiklal Marşı'nın hep bir ağızdan söylenmesiyle devam etti.

Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Erol Ertan ise, Atatürk'ün bundan 87 yıl önce Mersin'in konumu ve geleceği ile ilgili söylemiş olduğu sözlere bakıldığında; O'nun ne kadar ileri görüşlü bir insan olduğunun daha iyi anlaşılabileceğini kaydetti. Mersin'in coğrafi konumu itibariyle istikbal vaad eden illerden biri olduğunu ifade eden Ertan, "Atatürk'ün kentimizi ilk ziyaret edişinin 87. yıldönümünü büyük bir coşku içinde kutlarken, bizler de görev başında bulunduğumuz konum itibariyle O'nun vasiyetini sahiplenerek, hayata geçirdiğimiz projelerle de Mersin'e sahip çıktık. Ancak yine O'nun belirttiği gibi daha yapacak çok işimiz var" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu'nun gösterisine geçildi. Kırklareli yöresine ait halk oyunlarını sergileyen topluluk, Anadolu kültürü ile Batı kültürünü birleştirerek, izleyenlerine farklı bir gösteri sundu. Folklorla tangoyu da bütünleştiren topluluk, alanda bulunan katılımcılardan da tam not aldı. Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören ilköğretim ve lise öğrencilerinin okumuş olduğu şiirlerin yanı sıra Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı Bandosu eşliğinde gerçekleştirilen tören geçişi ile son buldu.

ATATÜRK'ÜN MERSİN'E GELİŞİNİN 87. YILDÖNÜMÜ
ATATÜRK'ÜN MERSİN'E GELİŞİNİN 87. YILDÖNÜMÜ
ATATÜRK'ÜN MERSİN'E GELİŞİNİN 87. YILDÖNÜMÜ
ATATÜRK'ÜN MERSİN'E GELİŞİNİN 87. YILDÖNÜMÜ
ATATÜRK'ÜN MERSİN'E GELİŞİNİN 87. YILDÖNÜMÜ
ATATÜRK'ÜN MERSİN'E GELİŞİNİN 87. YILDÖNÜMÜ
ATATÜRK'ÜN MERSİN'E GELİŞİNİN 87. YILDÖNÜMÜ
ATATÜRK'ÜN MERSİN'E GELİŞİNİN 87. YILDÖNÜMÜ
ATATÜRK'ÜN MERSİN'E GELİŞİNİN 87. YILDÖNÜMÜ
İHA
Yayın Tarihi : 17 Mart 2010 Çarşamba 13:39:01
Güncelleme :17 Mart 2010 Çarşamba 13:44:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?